In de Hannibal Lecter-film Red Dragon zette Ralph Fiennes een verknipte moordenaar neer die vanachter zijn hazenlip in zichzelf praatte of zich tot zijn dode moeder richtte. Dat leverde eerder een lachwekkend dan angstaanjagend resultaat op. Fiennes revancheert zich deze week voor zijn schertsvertoning met een rol als schizofreen in David Cronenbergs nieuwste film, Spider. @@@@

Geen superheldenfilm, ondanks de titel. Spider was het koosnaampje dat de jonge Fiennes van zijn moeder (Miranda Richardson) kreeg, omdat hij in zijn kinderkamer graag spinnenwebben van draad maakte.

De Spider die wij leren kennen is een schim van een vrolijk kind. Hij draagt al zijn overhemden over elkaar en schuifelt mompelend over een station naar het half open tehuis waarnaar hij is verwezen. Daar wacht een deprimerende kamer, met een evenmin vrolijk stemmend uitzicht op fabrieksschoorstenen. Geen wonder dat 'Spider' afleiding zoekt in de plaatselijke pub, maar daar blijkt het verleden hem achterna te zitten. Niet alleen loopt hij zijn tirannieke vader (Gabriel Byrne) tegen het lijf, ook zijn moeder duikt in meer dan één gedaante op.

Jeugdtrauma

Spider is een film waarin heden en verleden, net als realiteit en fantasie naadloos in elkaar overgaan. Een voor de hand liggende manier om het geestesleven van een schizofreen weer te geven wellicht, maar het werkt wel beklemmend. Net als de hoofdpersoon weet de kijker op een bepaald moment niet meer wat hij moet geloven, en of wat hij ziet de waarheid is. En aan het eind is het raadsel nog immer niet opgelost: want kennen we nu eindelijk het jeugdtrauma van 'Spider', of is dit wederom een verzinsel? Geen vrolijke kost, wél een welkome afwisseling voor wie geen trek heeft in een luchtige zomerfilm.

Spider is overigens ook al op video/dvd verschenen.

Het Parool: "fraai gestileerde, wat afstandelijke psychiatrische case-study (..) pretentieuze onzin"
De Volkskrant: "een film die langzaam onder je huid kruipt en dan alleen maar beter wordt"
In 3 zalen