Spaans thrillerdrama over drie vrouwen die bij een detectivebureau werken en dat maar lastig met hun privéleven kunnen combineren.

Het beroep van detective is een speelfilms voorbehouden aan mannen. Vrouwelijke rechercheurs zijn ook in de minderheid, maar die zie je nog regelmatig opduiken. Maar detectives zijn vooral mannelijke loners, die een nachtelijk leven leiden dat sinds de hard boiled detectives uit de film noirs van de jaren veertig nauwelijks is veranderd.

Winkelende detectives

De Spaanse speelfilm Mataharis laat zien dat in hedendaags Spanje het beroep van detective ook door vrouwen wordt uitgeoefend. Zelfs door vrouwen die thuis kinderen hebben rondlopen. Vrouwen en moeders vallen tussen het winkelend publiek nu eenmaal minder op dan mannen in hun eentje, en dat maakt ze beter geschikt voor detectivewerk.

Overspelzaken

Carmen (Nuria Gonzáles) is de meest ervaren van de drie vrouwen. Zij heeft zich gespecialiseerd in overspelzaken, hoewel de overspelige partner vastleggen op beeld niet haar sterkste kant is. Ondertussen lijkt ze nauwelijks in de gaten te hebben dat haar eigen huwelijk volkomen is doodgebloed doordat haar man nauwelijks communiceert.

Fietsen

Eva (Najwa Nimri) heeft het als moeder van twee kinderen, waaronder een baby, het drukst van de drie. Zij wil per se bewijzen dat ze al haar activiteiten prima kan combineren, maar haar man voelt zich in de steek gelaten. Wanneer hij zogenaamd gaat fietsen komt Eva er echter achter dat hij iets voor haar verbergt.

Gewetensconflict

Inés (Maria Vazquez) is de detective die thuis een poster van Mata Hari heeft, de (Nederlandse) spionne waaraan de film zijn titel dankt. Inés infiltreert als werkster bij een groot bedrijf om een verdenking van diefstal door twee employees te onderzoeken. Maar ze raakt door persoonlijke betrokkenheid bij de zaak in een gewetensconflict.

Privéperikelen

De film is meer drama dan thriller, omdat de persoonlijke problemen van de drie detectives de meeste aandacht krijgen. Dat is jammer: is er eindelijk een film over vrouwelijke detectives, gaat het alleen maar om de moeite die het hen kost om werk en privé gescheiden te houden. Daar hebben mannelijk detectives zelden moeite mee in films.

Spaanse Spangen

Daar komt bij dat Mataharis weinig spectaculair in beeld wordt gebracht en daardoor oogt als een langere aflevering van de Spaanse variant van een politieserie als Spangen. Vergeleken bij de visuele hoogstandjes van recente Spaanse films als REC, El Orfanato en La Noche de los Girasoles steekt Mataharis bleekjes af.

In 3 zalen