Volkomen overbodige en slaapverwekkend saaie nawee van de vroegere cultserie. Met David Duchovny en Gillian Anderson.

Tien jaar geleden was de serie The X-Files net zo populair als nu Lost en in mindere mate Heroes. Negen seizoenen (en één film, uit 1998) lang onderzochten Fox Mulder (David Duchovny) en zijn sceptische collega Dana Scully (Gillian Anderson) onverklaarbare verschijnselen. Zes jaar nadat de serie als een nachtkaars uitging verschijnt al net zo onverklaarbaar een tweede film.

Pedofiele priester

Beide agenten zijn inmiddels weg bij de FBI na oneervol ontslag, maar toch worden ze ingezet bij een speurtocht naar een vermiste FBI-agente. De enige aanwijzing die de FBI in het besneeuwde landschap heeft is een paranormaal begaafde, pedofiele ex-priester (de Schotse komiek Billy Connolly in een bloedserieuze rol).

Kluizenaar met baard

Dat de FBI een gesjeesde FBI-er als Mulder inzet voor dit klusje is al net zo ongeloofwaardig als de baard die kluizenaar Mulder inmiddels heeft. Hij laat zich met moeite overhalen om met te werken, net als de immer sceptische Scully, die intussen als dokter in een ouderwets katholiek ziekenhuis werkt en zich bekommert over een doodziek jongetje.

Hostel en Saw

Intussen weet het publiek allang wat er met de FBI-agente is gebeurd, en een tweede vrouw treft eenzelfde lot. Met paranormale zaken heeft het mysterie overigens weinig te maken; de oplossing doet eerder aan Hostel, Saw en aanverwante narigheid denken, zonder al te veel weg te geven. Maar spannend wordt het zelden.

Slaapverwekkend en sentimenteel

Het tempo ligt slaapverwekkend laag, de humor die vooral Mulder typeerde is al net zo vermist als de FBI-agente en het lijntje van Scully met het doodzieke jongetje is sentimenteel. Via stamceltransplantaties en orgaanhandel wordt nog getracht de film een actueel tintje te geven, maar ook dat is verloren moeite.

Onverklaarbaar verschijnsel

Het is een raadsel wat de makers heeft bewogen -behalve geld- deze volkomen overbodige nawee in de bioscoop uit te brengen. Nieuwe gelovigen zal I Want to Believe niet trekken, en voor de fans van het eerste uur wordt met dit onverklaarbare verschijnsel de herinnering bezoedeld aan wat ooit toch echt een opwindende serie was.

In 58 zalen