Jeugdboekenfilm rond de olijke tweeling en hun veelkleurige boot. Anachronismen en slordigheidjes mogen de nostalgische pret niet drukken. #

Aan de stroom van kinderboeken- en jeugdserieverfilmingen komt maar geen einde: Ja Zuster, Nee Zuster, Minoes en Pietje Bell waren al publiekstrekkers, en Pipo en de P-p-parelridders en Kees de Jongen zullen dat ongetwijfeld ook worden. Het is dan ook een dankbare bron, die de makers bovendien verzekert van groot publiek. Want ouders nemen hun kroost uit overwegingen van jeugdsentiment liever mee naar pakweg De Schippers van de Kameleon dan Pokemon deel zoveel.

Minirok

De Schippers van de Kameleon steekt zijn troefkaart -jeugdsentiment en aanverwante nostalgie- niet onder stoelen of banken. Afgaande op de trailer en de recensies elders bevat de film rond de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer een overdosis kluchtige perikelen, waarbij meermalen een nat pak wordt gehaald. Tegelijkertijd duiken in dit jaren vijftig decor vrolijke anachronismen op als een minirok en een Lolita-brilletje, en pakt de afdeling special effects uit met een heuse Twister-tornado uit de computer.

Elders stoorde men zich nogal aan de rasechte Amsterdamse tongval van de 'Friese' tweeling en boerenknecht Maarten Spanjer, en ook de gastrollen van Henk Westbroek als ijscoman en Piet Paulusma als weerman schijnen vooral af te leiden.

Jiskefet

De Kameleon klinkt als een allegaartje dat op zijn ergst jaren '70-kluchten als Help, de Dokter Verzuipt! in herinnering roept maar -indien in een goedlachse bui bekeken- best aardig familie-amusement kan opleveren dat op melige momenten bovendien aan de eerdere Jiskefet-parodie doet denken. Aangezien ik de film niet heb gezien en op de trailer moet afgaan kan ik er geen eindoordeel over vellen. Wel is duidelijk dat de doordachte raffiniteit van Ja Zuster, Nee Zuster ver te zoeken is in deze zomerse plattelandskomedie.

Hoofdrolspelers Koen en Jos van der Donk worden bij hun avonturen bijgestaan door ervaren krachten als Willeke van Ammelrooy, Peter Tuinman en Gijs Scholten van Aschat.

Het Parool: "kluchtig spel (..) oubollige grappen (..) ratjetoe"
De Volkskrant: "belegen kwajongensdaad"
In 114 zalen