Jim Carrey is God! Althans, in Bruce Almighty, en dan nog maar voor een weekje. Maar het levert voldoende geïnspireerde momenten op voor een geslaagde komedie, helaas wel met een moralistisch einde. @@@

Bekijk hier de trailer

Bruce Nolan (Jim Carrey) is een ontevreden man. In plaats dat hij zichzelf gelukkig prijst met zijn mooie vriendin (Jennifer Anniston) en fraaie appartement vervloekt hij God omdat een promotie aan zijn neus is voorbij gegaan. Niet hij, maar een hielenlikkende collega wordt de nieuwe anchor-man van het tv-station waar Bruce werkt, en dus lijkt Bruce voor altijd veroordeeld tot 'lollige' tv-reportages over het grootste koekje ter wereld en ander komkommernieuws.

Zindelijk

Naar mannetje, die Bruce, en dat vindt God ook. Dus roept God (Morgan Freeman, wie anders?) hem op het matje bij Omnipresent BV. Bruce gelooft niet dat hij de Almachtige voor zich heeft, maar gaat even goed met een weekje Almacht naar huis, zodat God ook eens op vakantie kan. (Bruce: "God gaat nooit op vakantie." God: "Oh nee? Nooit van de middeleeuwen gehoord?")

Dan ontpopt Bruce zich alsnog als een gelovige, maar wel een die zijn macht ("I've got the Power!") aanvankelijk voor zijn eigen plezier aanwendt. Zo kan hij eindelijk zijn hond zindelijk maken en draait hij er zijn hand niet voor om de maan een stuk te laten zakken om de avond met zijn vriendin nog romantischer te maken. Dat vervolgens door de lage maanstand half Japan overstroomt heeft Bruce Almighty nauwelijks in de gaten.

Moralistisch

Want almacht heeft zo zijn consequenties, of, om Spider-Man te citeren: grote macht brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dat is de wijze les die Bruce na een week leert, maar tegen die tijd is de lol er voor de kijker ook vanaf. Shadyac maakte eerder met Carrey Ace Ventura en Liar, Liar, en daarna sentimentele draken als Patch Adams en Dragonfly. Het moralistische laatste half uurtje van Bruce roept deze mierzoete zeperds in herinnering, en dat is zonde.

Gelukkig ademt het eerste uur de anarchistische flauwekul uit van Ace en Liar. En ook Carrey heeft er, na zijn serieuze uitglijer met The Majestic, duidelijk zin in. Het kan ook geen toeval zijn dat zowel God als zijn baas op het tv-station Bruce/Jim aan zijn verstand brengt dat hij zijn komisch talent niet mag verwaarlozen. Al met al is Bruce Almighty een welkome terugkeer naar de komedie van Shadyac én Carrey.

Het Parool: "aanvankelijk een flink tempo (maar) een boodschapperig einde"
De Volkskrant: "dat het moralisme de overhand niet krijgt is te danken aan Carrey"
In 102 zalen