Animatiefilm waarin een door Jack Black ingesproken panda de kans krijgt een martial arts krijger te worden.

Sommige filmprojecten zijn goud waard doordat hun sterke idee in 10 woorden of minder is uit te leggen. ‘High concept’ wordt dat genoemd, en het is ook op animatiefilms is het van toepassing. Ratatouille: rat blijkt kooktalent.

Happy Feet: pinguïn blijkt tapdanstalent. Ook het idee van Kung Fu Panda past op een bierviltje: knuffelbeest wordt kung fu-talent.

Worstelende monnik

En wanneer voor de rol van de panda ook nog het komisch talent van panda-lookalike Jack Black in huis wordt gehaald lijkt het idee helemaal niet meer stuk te kunnen. Ook al stelde dezelfde Black twee jaar terug nog ernstig teleur als worstelende monnik in Nacho Libre. Maar goed, dat was weer geen animatiefilm.

Noodle-restaurant

In Kung Fu Panda droomt panda Po van een leven als martial artsheld. Po’s idolen zijn de Furious Five: Tijgerin, Kraanvogel, Sprinkhaan, Aap en Slang, vijf dieren die hun eigen vechttechnieken perfectioneren onder toeziend oog van meester Shifu (Dustin Hoffman).

Maar Po werkt in het noodle-restaurant van zijn vader en het ziet er niet uit dat daar ooit verandering in komt.

Uitverkoren

Totdat Po na zijn werk in de Jade Tempel, het heiligdom van meester Shifu, gaat kijken naar de verkiezing van de Dragon Warrior, de beste martial arts specialist.

Door zijn onhandige gedrag belandt Po in het strijdperk en bij toeval wordt hij ook nog gekozen tot Dragon Warrior, tot groot ongenoegen van de furious five.

Van vetzak tot vechtjas

Want deze echte specialisten staan nu onder leiding van meester Shifu voor de schier onmogelijke taak vetzak Po in de juiste vechtconditie te brengen. En haast is geboden want elders is de sluwe sneeuwluipaard Tai Lung onstnapt, en die dreigt de vrede in de Valley of Peace te verstoren. Po moet hem tegenhouden maar Po slaat nog geen deuk in een bak noodles.

Magere oogst

Kung Fu Panda ziet er schitterend uit en het idee is sterk. Jammer alleen dat er zo weinig mee is gedaan. De grappen zijn dun gezaaid en de stemmen van onder meer Angelina Jolie (als de Tijgerin) en Lucy Liu krijgen ook weinig te doen.

Alleen de scènes met Black en Hoffman tillen de film naar een hoger niveau, maar die leiden weer tot een moralistische levensles. Leuk voor kinderen, maar er had meer in gezeten.

In 78 zalen (originele versie) + 111 zalen (NL versie)