AMSTERDAM - Critici zijn vooralsnog uitermate lovend over de prestaties van Heath Ledger in zijn rol van The Joker in de nieuwe Batman-film.

Verschillende recensenten houden naar aanleiding van 'The dark knight', die later deze maand uitkomt, een pleidooi voor een Oscar voor de inmiddels overleden acteur.

De recensent van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone is naar aanleiding van de persvoorstelling laaiend enthousiast. Zo noemt hij Ledger 'briljant'. "Ik maak me er sterk voor dat hij wordt genomineerd."

Schurk

Volgens The Sun maakt Ledger met zijn rol als schurk de hele film. "Of hij nu wel of geen nominatie krijgt, deze rolvertolking zal in ieder geval nooit worden vergeten."

Ook de cast van de laatste Batman-film heeft niets dan lof over de overleden collega. "Heath heeft een iconische schurk neergezet", vindt medespeler Christian Bale, die de titelrol van Batman vertolkt. "Natuurlijk zie ik graag dat de Oscar naar Heath gaat."

Ledger kan de tweede acteur worden die postuum een Oscar op zijn naam schrijft. Peter Finch won de prijs in 1976 voor zijn rol in 'Network'.

'The dark knight' verschijnt 24 juli in de Nederlandse bioscopen. Dat is zes maanden en twee dagen na het overlijden van de 28-jarige acteur door een onbedoelde overdosis van voorgeschreven medicijnen.