WIESBADEN - Een bijna complete kopie van Fritz Langs meesterwerk Metropolis is na tachtig jaar teruggevonden in Argentinië. Dat meldde de Friedrich-Wilhelm-Murnau Foundation in Wiesbaden donderdag.

De kopie omvat bijna alle verloren gewaande delen van de wereldberoemde film. Een curator van Cinema Museum in Buenos Aires trof de film aan. Sleutelscènes "Bijna alles wat kwijt was, is teruggevonden, inclusief twee sleutelscènes", aldus Anke Wilkening, die nu met de restauratie is belast. Lang presenteerde zijn science fiction-film in Berlijn in januari 1927.

De originele versie werd slechts een paar maanden gedraaid, maar flopte. Inmiddels heeft de film een cult-status verworven.

Paramount

De Amerikaanse distributeur Paramount versimpelde destijds de plot en kortte de film een halfuur in. De verwijderde scènes leken voorgoed verdwenen.

Maar het enige dat nu nog kwijt is is een scène waarin een monnik de ondergang voorspelt aan de inwoners van Metropolis.

Kwaliteit

Metropolis werd in 1928 naar Buenos Aires geëxporteerd, kennelijk dus wel in een originele versie. De kwaliteit van de kopie is matig, maar het terugvinden van de verloren delen is voor filmhistorici een sensatie van de bovenste plank.