De week dat Phone Booth in de VS uit zou gaan hield de 'Washington sniper' het land nog steeds in zijn greep van terreur. Geen goed moment om een thriller uit te brengen over een sluipschutter die een gladde prater (Colin Farrell) onder schot houdt in een telefooncel. @@@

Bekijk hier de trailer

Stu Shepard (Farrell) is een 'agent' -geen diender, maar een impresario- die zijn geld verdient met liegen en bluffen. Hij doet zijn zaken per mobiele telefoon op de straten van Manhattan, misbruikt een ambitieuze stagiair als gratis loopjongen, en belazert zijn vrouw met een jong ding (Katie Holmes). Om te zorgen dat zijn vrouw daar niets van merkt belt hij zijn vriendin elke dag vanuit dezelfde telefooncel. En daar gaat hij zwaar voor boeten.

Pizza

Als Stu weer eens in die telefooncel staat krijgt hij van een wildvreemde pizza aangeboden. Die heeft Stu niet besteld, dus jaagt hij de pizza-koerier arrogant weg. Dat had Stu beter niet kunnen doen, want als vervolgens de telefoon gaat in de cel en Stu ook nog opneemt (dom, dom) klinkt de verbeten stem van Kiefer '24' Sutherland.

En dan weet de geoefende kijker dat er stront aan de knikker is. En jawel: beller Kiefer heeft ook zijn vizier op Stu en zijn cel gericht, en gaat voor God spelen. Als Stu niet doet wat hij wil, of gewoon ophangt, gaat er iemand aan. Zo weet de sluipschutter gaandeweg de gewetenloze Stu te breken.

Politie

Het uitgangspunt van Phone Booth kan moeilijk onwaarschijnlijk worden genoemd, aangezien de werkelijkheid (in de gedaante van de 'Washington sniper') de film nog voor de release inhaalde. Toch valt er wel wat op de film af te dingen. Zo breekt beroepsonderhandelaar Stu erg snel onder druk, terwijl de sluipschutter eigenlijk niet eens zoveel van hem eist. Voorts krijgt de massaal uitgerukte politie (vertegenwoordigd door de altijd uitstekende Forest Whitaker) het maar niet voor elkaar het gesprek van Stu en de sluipschutter af te luisteren.

Kiefer

Wie deze onwaarschijnlijkheden voor lief neemt -net als de veel te overdadige vormgeving en het uitsloverige camerawerk- heeft een redelijke thriller aan Phone Booth, met name door de vocale inbreng van Kiefer Sutherland. Knap, aangezien hij (op één scène na) niet in beeld komt én bovendien pas ná de opnames werd benaderd, om de acteur die de sluipschutter eerst speelde (Ron Eldard) te vervangen.