Sinds het succes van The Matrix en Crouching Tiger, Hidden Dragon grijpt elke regisseur van actiefilms naar oosterse vechtacrobatiek. Maar Bulletproof Monk komt totaal niet van de grond, ondanks de aanwezigheid van Hongkong-ster Chow Yun-Fat. @

Meteen in de proloog gaat het al goed mis met de film. Een acrobatisch bedoelde vechtpartij op een hangbrug in Tibet, anno 1943, is van zulke slechte computereffecten voorzien dat het vooral afleidt. De vechtende monniken zijn een leerling en zijn meester. De leerling (Chow Yun-Fat) is volgens zijn mentor gereed voor zijn missie, het bewaken van een oude gebedsrol.

Nazi's

Daar komt de leerling eerder aan toe dan hij hoopte, want meteen vallen de Duitsers Tibet binnen. Een stereotiepe nazi met een blonde lok wil de gebedsrol hebben omdat de drager ervan eeuwige jeugd heeft. De naamloze monnik (Chow dus) weet ternauwernood met de rol te ontsnappen, en duikt zestig jaar later -maar geen spat ouder, dankzij de rol- op in een even naamloze Amerikaanse stad.

The Golden Palace

Hier raakt hij zijn tas tijdelijk kwijt aan een streetwise zakkenroller, genaamd Kar, gespeeld door de onuitstaanbare grappenmaker Sean William Scott (American Pie, Dude, Where's My Car?). Vervolgens vormen ze een gelegenheidsduo wanneer ze in de metro tegenover een bende komen te staan. Kar trapt prima van zich af, want hij blijkt zijn vechtkunst te hebben opgedaan bij oude Bruce Lee-films in de bioscoop waar hij tevens woont. Die heet The Golden Palace, een naam waardoor de monnik op het verkeerde been wordt gezet, in de enige leuke grap uit de film.

Misbaksel

Want laat ik er geen doekjes om winden: Bulletproof Monk is een samengeraapt zootje. Behalve nazi's in rolstoelen en Matrix-achtige agenten met zonnebrillen komt ook nog de Russische maffia een partijtje meeblazen in een scenario dat van onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangt. Het doet pijn om Chow Yun-Fat te zien rondstruikelen in een misbaksel dat ook nog werd geproduceerd door Chows grote vriend John Woo, die Chow regisseerde in Hongkong-klassiekers als A Better Tomorrow en Hard Boiled.

En Sean William Scott is zo fout gecast dat een Amerikaanse criticus de film al omdoopte in Dude Where's My Karma? Om al deze redenen zal u het moeten beamen als een nazi aan het eind uitroept: "dit begint erg irritant te worden."