CANNES - Cannes is weer even filmhoofdstad van de wereld. Blindness van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles opent woensdagavond het internationale filmfestival en geeft daarmee het startsein voor twaalf dagen vol films, sterren en feestjes aan de Franse zuidkust.

Het grootste evenement wordt Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull van Steven Spielberg. Hoofdrolspeler Harrison Ford is zondag bij de première aanwezig. Ook Clint Eastwood, Robert de Niro en Madonna komen langs om films te promoten.

Eastwood maakte Changeling met Angelina Jolie in de hoofdrol, De Niro speelt de hoofdrol in Just What Happened?, de afsluiter van het festival. Madonna komt haar documentaire over aidswezen in Malawi laten zien.

Rode loper

Het is weer een komen en gaan van bekende namen uit de filmwereld. Julianne Moore en Mark Ruffalo zijn de eersten die over de rode loper gaan voor de vertoning van hun film Blindness.

Catherine Deneuve, Penelope Cruz, Bruce Willis, Sharon Stone, Woody Allen, Dustin Hoffman, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Cate Blanchett, Jack Black en Gwyneth Paltrow worden ook verwacht in Cannes.

Ook muzikanten Lou Reed en Patti Smith, voetballer Maradona en bokser Mike Tyson zijn van de partij. Acteur/regisseur Sean Penn is voorzitter van de jury en regisseur Quentin Tarantino komt een masterclass geven.

Nederland

Ook Nederland is vertegenwoordigd. Reinier Selen van Rinkel Film & TV Productions is 'Producer on the Move' tijdens het evenement. De producent van onder meer Van God Los en Bloedbroeders staat samen met circa 24 collega's in de schijnwerpers in de Franse badplaats. Een ander Nederlands tintje is de korte film Zucht, die draait in het competitieprogramma Semaine de la Critique.

Gouden Palm

De 61e editie van het festival sluit zondag 25 mei af met de uitreiking van de Gouden Palm. Tot die tijd worden er ongeveer duizend films vertoond en komen er 30.000 bezoekers.