Rommelige maar charmante komedie waarin Jack Black en Mos Def films gaan naspelen, nadat ze per ongeluk zijn gewist.

Soms kunnen films nog voor ze zijn uitgebracht onverwachte rages opleveren. In de website van de komedie Be Kind Rewind werd het verschijnsel van ‘sweden’ geïntroduceerd: het op amateuristische wijze naspelen van films. Inmiddels staat Youtube vol 'sweded' versie van allerlei filmklassiekers.

Oude stempel

Be Kind Rewind is in de film zelf de naam van een ouderwetse videotheek in New Jersey, waar nog geen dvd te bekennen is. Maar wanneer de zieltogende videotheek van Elroy Fletcher (Danny Glover) dreigt te worden afgebroken voor een nieuwbouwproject gaat hij op onderzoek uit bij moderne videotheken, om een reddingsplan op te stellen.

Magnetisch

Zijn videotheek laat hij achter in de niet al te betrouwbare handen van Mike (Mos Def). De trouwe sul wordt voortdurend lastig gevallen door druktemaker Jerry (Jack Black), die na mislukte aanslag op een elektriciteitscentrale magnetisch is geworden. Dat magnetisme zorgt ervoor dat alle tapes in de videotheek worden gewist. Wat nu gedaan?

Ghostbusters

Hun oplossing is onnozel en vernuftig tegelijk: ze besluiten de films opnieuw op te nemen, met een videocamera en zichzelf als hoofdpersonen. Voor hun eerste project, Ghostbusters, hebben ze krap een dag. Het resultaat lijkt natuurlijk nergens op, maar valt juist daarom in de smaak.

Sweded films

Mike en Jerry gaan vervolgens aan de slag met films variërend van Rush Hour 2 tot King Kong, daarbij dankbaar geholpen door de pittige Alma (Melonie Diaz). Hun ‘sweded’ films –een term die Jerry ter plekke verzint- worden zo’n succes dat belangstellende tot ver buiten New Jersey ervoor langskomen. En dat trekt natuurlijk weer de aandacht van Hollywood. Want hoe zit het eigenlijk met de copyrights?

Rommelig

Be Kind Rewind is een charmante maar rommelige komedie. Dat is wel vaker het geval wanneer Gondry een eigen script verfilmt (zoals bij The Science of Sleep) in plaats van een script van een genie als Charlie Kaufman (zoals bij Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Vooral het slot is kinderlijk naïef. Maar het idee van het ‘sweden’ is zo aanstekelijk dat de film die de rage bedacht gezien mag worden.

In 16 zalen