Kleurrijke en cartooneske familiefilm over de jonge racer Speed. Minder geslaagde ADHD-variant van Charlie and the Chocolate Factory.

Generaties Amerikaanse jongetjes zijn ermee opgegroeid, maar in Europa is Speed Racer vrijwel onbekend. Deze Japanse animatieserie werd in 1967 geïntroduceerd en kleurige combinatie van snelle racewagens en dunne verhaaltjes sloeg aan. Ook bij de broertjes Wachowski, die werden geboren in 1965 en 1967.

Toverbal

Ruim veertig jaar - en drie Matrix-delen- later zijn de Wachowski broers rijk en succesvol genoeg om een live action-versie te maken van Speed Racer. Wat zeker niet wil zeggen dat de film realistisch is: Speed Racer anno 2008 is met zijn kleurenbombardement een toverbal van een film. En de mierzoete moraal doet ook aan snoepgoed denken.

Bandensporen

Speed groeit op in race-familie. Zijn vader (John Goodman met zwarte wenkbrauwen en snor) bouwt racewagens, zijn broer Rex is een begenadigd coureur. Maar op een dag verongelukt Rex onder verdachte omstandigheden tijdens een gevaarlijke race. Broer Speed (Emile Hirsch) treedt jaren later in zijn bandensporen. Hij heeft zijn naam mee.

Gouden bergen

Wanneer Speed net zo goed als zijn broer blijkt wordt hij benaderd door de industrieel Royalton (Roger Allam) die hem gouden bergen belooft. Gelukkig heeft Speed door dat deze Royalton alleen aan zichzelf denkt en hij blijft braaf bij zijn familiebedrijf. Maar door die keuze heeft hij er wel een vijand bij: de sluwe Royalton.

Chaotisch

Speed moet niet alleen de eer van zijn broer redden, maar ook nog tegen Royalton en zijn troepen opboksen. Daarmee is de opzet voor het verhaal wel ongeveer verteld, want snelheid en diepgang gaan nu eenmaal niet samen. Speed Racer draait vooral om races, maar helaas zijn die zo chaotisch gesneden dat ze nooit echt spannend worden.

Grote ogen

Dramatisch heeft de film weinig te bieden, ondanks goede acteurs als Emile Hirsch (Into the Wild) en Susan Sarandon als ma Racer. Net als Christina Ricci in de rol van Speeds vriendin lijkt Sarandon vooral op haar grote ogen te zijn gecast: vooral Ricci lijkt als Trixie zo uit een Japanse manga-strip gelopen. Ieder krijgt één dramatische scène maar ook goede acteurs kunnen niets met dialogen van bordkarton.

Charlie & Spy Kids

Speed Racer is uiteindelijk alleen maar vorm, en op dat vlak scoort de kleurrijke film zeker een voldoende. De jaren zestig interieurs worden prima gecombineerd met moderne gadgets.

De film doet op zijn beste momenten denken aan een kruising tussen Charlie and the Chocolate Factory en Spy Kids, maar aan de eindstreep verliest Speed Racer het ruim van die voorlopers.

In 87 zalen