Met de huidige SARS-neurose zal 28 Days Later vast geen bioscoopsucces zijn in Hongkong. 28 Days Later is namelijk géén opvolger van Sandra Bullocks afkick-komedie 28 Days, maar een huiveringwekkende horrorfilm over een virus-uitbraak. @@@@

Bekijk hier de trailer

Zoiets hebben we vaker gezien, in Outbreak bijvoorbeeld, waarin Dustin Hoffman de klassieke woorden uitsprak: "we moeten deze aap vinden om de wereld te redden!" En vorig jaar nog zagen we in Resident Evil mensen én honden na een beet in bloeddorstige zombies veranderen.

Die actiefilm was duidelijk op een computerspel geënt, terwijl Outbreak weer werd ontsierd door een klef echtscheidingsverhaal. 28 Days Later pakt de zaken serieuzer aan, en dat levert een spannende film op met effecten die een stevige maag vereisen.

Dierenbevrijdingsfront

In de proloog zien we een groep Dierenbevrijders inbreken in een laboratorium waar dierproeven op apen worden gedaan. Een aanwezige wetenschapper smeekt de actievoerders deze apen opgesloten te laten, maar daar hebben de bevrijders uiteraard geen oren naar. De eerste 'bevrijde' aap valt echter meteen een actievoerster aan, die nog geen minuut later óók hondsdol lijkt, en bloederig om zich heen kotst. O, had ik u al gewaarschuwd dat 28 Days Later geen prettige kijkervaring is?

Uitgestorven

Nog naargeestiger eigenlijk is de volgende scène, die '28 dagen later' speelt. Een eenzame fietskoerier ontwaakt in een uitgestorven ziekenhuis. Na een nachtmerrie-achtige wandeling beseft deze Jim (Cillian Murphy) dat er in heel Londen geen levend wezen meer te bekennen is.

Deze op locatie opgenomen scènes zijn een heus meesterstukje, het is alleen jammer dat alles op video is opgenomen en niet op film (zoals het verlaten Times Square in Vanilla Sky).

Maar de keuze voor vale, uitgebeende videobeelden pakt goed uit in de rest van het verhaal. Jim komt er achter dat heel Engeland is geëvacueerd, en dat de overblijvers óf geïnfecteerde bloeddorstige zombies zijn, óf hiervoor op de vlucht. Hij vindt een handvol lotgenoten en tracht met hen een veilig heenkomen te zoeken, en dat levert bloedstollende scènes op. Zo moet in een tunnel de lekke band van een vluchtauto worden verwisseld, terwijl ratten de komst van de zombies aankondigen.

Days Later oogt in zijn vale hardheid als een compromisloos debuut, maar is toch echt van de maker van Shallow Grave en Trainspotting. En het mislukte The Beach, wat ongetwijfeld de reden is waarom Boyle weer terug ging naar de basis: low budget filmen, met maximaal effect.

De Volkskrant: "28 Days Later is het sterkst in de voorbereiding (..) maar door goede timing laat Boyle ook de gewelddadige scènes werken"
In 20 zalen