Werd Tom Ripley vier jaar terug nog gespeeld door Matt Damon, in Ripley's Game neemt de veel oudere John Malkovich de rol van een veel ervarener Ripley over. Ripley's Game is dan ook op een later boek van Patricia Highsmith gebaseerd. @@@

Bekijk hier de trailer

Ripley's Game werd eerder verfilmd door Wim Wenders onder de titel Der Amerikanischer Freund (1977). Het verhaal is grotendeels gelijk gebleven, al zijn er wat lokaties veranderd. Crimineel Ripley is inmiddels gesetteld in Noord-Italië, waar hij het leven van een welgestelde kunsthandelaar leidt. Maar uit de in Berlijn gesitueerde openingsscène zagen we al dat hij zijn even opvliegende als koelbloedige aard nog niet kwijt is. Een kunstverzamelaar die hem beledigt komt het duur te staan, en ook diens lijfwacht schakelt Ripley zonder pardon uit.

Handlanger

Dat had hij beter ook met zijn handlanger Reeves kunnen doen, een Britse proleet die aanstekelijk wordt gespeeld door Ray Winstone (Sexy Beast). Deze komt later verhaal halen in Noord-Italië en wandelt als een olifant door de porceleinkast die Ripley om zich heen heeft opgebouwd. Ripley kan Reeves slechts van zich afschudden door nog één opdracht voor hem uit te voeren.

Ripley maakt zijn handen liever niet meer vuil, maar hij weet nog wel iemand voor dit klusje: een lijstenmaker (Dougray Scott), die vanwege zijn leukemie weinig te verliezen heeft én Ripley ooit beledigde. Het psychologisch spelletje van Ripley is een koud opgediende wraakoefening, die echter verregaande gevolgen zal hebben.

Truffel

Waar The talented Mr. Ripley een ode aan zonnig Italië was, kiest Cavani voor een sober gefilmde thriller. Het bedaagde tempo past beter bij een oudere Ripley, maar maakt de thriller ook traag. Ripley's Game moet het daarom vooral van Malkovich hebben. De onpeilbare oogopslag van Malkovich komt uitstekend van pas in de rol van de onberekenbare Ripley. Het ene moment voert hij dagelijkse huishoudelijke bezigheden uit -koken, naaien, fietsen- het volgende wurgt hij een aantal tegenstanders met de blote hand.

Winstone is voorts meesterlijk als de proleet die een hele truffel op zijn pasta laat schaven en vervolgens op zijn Spaans 'gracias' tegen de Italiaanse ober zegt. Scott daarentegen doet niet veel meer als in Enigma: moeilijk kijken. Resumerend is Ripley's Game een degelijke Highsmith-verfilming, maar ook niet meer dan dat.

Het Parool: "amusant misdaad-drama "
De Volkskrant: "Malkovich doet waar hij goed in is: twijfel zaaien"
In 8 zalen