Het wordt steeds lastiger om nog een origineel uitgangspunt voor een romantische komedie te vinden. Daarom wordt nogal eens naar vergezochte weddenschappen gegrepen, zoals in 40 Days and 40 Nights. In How To Lose a Guy in 10 Days vormen zelfs twée weddenschappen het uitgangspunt. @@@

Bekijk hier de trailer

Is in oorlog en liefde alles geoorloofd? Volgens How To Lose a Guy in 10 Days wel. Beide helften van een kersvers paar maken zich hierin schuldig aan vals spel. Andie Anderson (Kate Hudson) heeft een typisch rom-kom-beroep: ze schrijft een How To...-rubriek voor Composure, een glossy vrouwenblad waarvan de redactie in New York is gevestigd.

Haar nieuwste opdracht verklaart meteen de titel van de film. Andie moet aan haar lezeressen uitleggen hoe je een man het beste wegjaagt. Zo kunnen ze leren wat ze dus níet moeten doen als ze een man willen behouden, zoals: zijn moeder bellen, hem naar een concert van Celine Dion meenemen, zijn flat gaan inrichten of in het algemeen te plakkerig zijn. Om proefondervindelijk aan te tonen hoe je een man deskundig wegjaagt heeft Andie een proefkonijn uitgekozen, reclameman Benjamin Berry (Matthew McConaughey).

Mel Gibson

Wat Andie echter niet weet is dat Berry een vergelijkbare weddenschap is aangegaan met zijn baas. Om als macho reclameman een diamant-adverteerder binnen te slepen moet hij bewijzen te weten wat vrouwen willen, zoals Mel Gibson vorig jaar al leerde in What Women Want. Zijn vergezochte opdracht luidt dat hij een vrouw op hem verliefd moet laten worden, heel toevallig ook binnen tien dagen. U voelt hem al aankomen?

Twee valse vrouwen die ook de diamant-adverteerder azen weten echter al net zo toevallig van Andie's opdracht, en koppelen Ben aan Andie. Zodat we niet één, maar drie vergezochte constructies hebben voor één romantische komedie.

Stalker

De grap is natuurlijk dat Andie Ben uit alle macht bij zich weg probeert te jagen, wat haar maar niet lukt. Of ze hem nou naar een romantische komedie-marathon meeneemt of alvast een foto-album maakt voor hun toekomstige kinderen, Ben blijft deze verliefde stalker om haar duistere redenen aan zijn hart koesteren. Met het onvermijdelijke gevolg dat de twee toch verliefd op elkaar worden, zoals gebruikelijk in dit genre.

How To Lose A Guy in Two Hours

Er is weinig verrassends aan How to Lose a Guy in 10 Days, of het moet zijn dat Kate en Matthew het er beter van af brengen dan rom-kom-veteranen Sandra Bullock en Hugh Grant onlangs in Two Weeks Notice. Het grootste bezwaar is eigenlijk dat de film met bijna twee uur te lang is voor een rom-kom, waar na anderhalf uur toch echt alle hindernissen genomen moeten zijn. Voor mannen -fervente rom-kom-haters- zal de film een zware kluif zijn. Daarom was How To Lose A Guy in Two Hours ook een toepasselijke titel geweest.

De Volkskrant: "dat de voorspelbaarheid toch heel amusant blijkt is vooral de verdienste van Hudson"
In 78 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm