Katja Schuurman speelt in Interview een zekere 'Katja Stuurman', een succesvolle filmster. Zij wordt geïnterviewd door politiek redacteur Pierre Peters (Pierre Bokma) die zich tegoed voelt voor dit klusje: "het kabinet staat op het punt te vallen en ik moet twee tieten interviewen!" @@@

Maar uiteraard is de briesende Pierre een braaf kwispelend hondje zodra de actrice eindelijk haar opwachting maakt, na gepassioneerd afscheid te hebben genomen van vriendin Ellen (Ellen ten Damme, wie anders). Katja is niet alleen te laat, ze parkeert haar auto pardoes tegen een Amsterdammertje. Dat rijgedrag komt de kijker bekend voor- en dat ze altijd te laat is klopt ook al helemaal.

Siliconen

Interview is echter meer dan een vette knipoog vol inside jokes. De film speelt een ingenieus spelletje met het beeld dat Nederland van Katja Schuurman heeft. Ze heeft weliswaar een blonde pruik op, maar wie oppervlakkig kijkt ziet nog steeds Schuurman in plaats van Stuurman: "alleen maar buitenkant, en van binnen lucht, zaagsel en siliconen," zoals ze zichzelf spottend typeert. In Interview blijkt ze het inmiddels wel te hebben geschopt tot een actrice die, mede dankzij een hoofdrol in Liever Verliefd (!), negen miljoen bezoekers trok.

Oorlogstrauma

Pierre steekt zijn dédain voor de actrice niet onder stoelen of banken en heeft -hoewel hij en uur op de diva moest wachten- niet eens de moeite genomen om het interview voor te bereiden. "Wie neemt wie hier niet serieus?" briest Katja hem toe. Het interview lijkt na deze aanvaring snel voorbij, maar de woordenwisseling is het begin van een machtsspelletje dat een hele avond in beslag zal nemen. Daarbij gooit Pierre regelmatig een oorlogstrauma in de strijd, dat hij heeft opgelopen in Bosnië: een litteken van een granaatscherf, dat is nog eens wat anders dan een borstoperatie!

Katja-en-muis-spel

Net als in Tape -vorige week opgehemeld door veel filmcritici- is dit een Kammerspiel met twee mensen en een videocamera. Maar dit kat-en-muis-spel (of eigenlijk: Katja-en-muis-spel) is interessanter, vooral omdat Katja zo gevaarlijk dicht bij haar imago blijft en uitstekend speelt.

Interview, naar een idee van Hans Teeuwen en een scenario van Theodor Holman, is meer geschikt als tv-film dan als bioscoopfilm, maar spannend is het gegeven zeker. Behalve de cameo van Ellen ten Damme zijn er overigens korte bijrollen voor Theo Maassen en... Jan-Peter Balkenende!

Het Parool: "een vitale film opgeleverd met scherpe en geestige dialogen. Helaas zakt de spanningsboog nogal eens in."
De Volkskrant: "Interview loopt vast in spielerei"
In 9 zalen