Roadmovie over jonge idealist die de Verenigde Staten rondlift maar in Alaska blijft steken. Naar een waar gebeurd verhaal.

In 1996 publiceerde Jon Krakauer Into the Wild, een bestseller over Christopher McCandless. Deze jonge rijkeluiszoon was in 1990 gaan liften om onder het juk van zijn veeleisende ouders uit te komen.

Twee jaar lang liftte hij door de VS, met als einddoel Alaska. Daar wilde hij in volledige eenzaamheid overwinteren. Dat plan werd hem fataal.

Familie

De hartverscheurende afloop van de waar gebeurde avonturen van deze idealist stond al op de cover van Krakauers boek te lezen. Dat tragische slot weerhield Sean Penn er niet van meteen de rechten van het boek te kopen.

Vervolgens was hij nog tien jaar bezig de familie van McCandless te overtuigen van het nut van een filmversie.

Emile Hirsch

Die film verscheen vorig jaar, met opkomende ster Emile Hirsch als de avonturier. Hirsch maakte eerder een intense indruk in Alpha Dog en Lords of Dogtown en is binnenkort te zien in Speed Racer. Hirsch was bereid om onder zware omstandigheden met nauwelijks enige luxe te filmen, en voor de rol van McCandless zo'n 20 kilo af te vallen.

Scharrelaars en hippies

Penn, die ook het script schreef, koos ervoor het laatste eenzame avontuur van McCandless te doorsnijden met zijn eerdere reizen. Die brachten hem in contact met vrolijke scharrelaars (Vince Vaughn), oudere hippies (Catherine Keener), en stokoude locals (prachtige rol van Hal Holbrook, die aan de film een Oscarnominatie overhield).

Spaargeld

Het nomadisch bestaan wordt in Into the Wild niet geromantiseerd: McCandless wordt regelmatig hardhandig weggestuurd. Hij maakte het zichzelf ook niet makkelijk, want hij liet voor hij ging rondliften zijn auto achter en maakte zijn spaargeld -bijna 25.000 dollar- over aan een goed doel. Maar je hoeft geen begrip te hebben voor alle keuzes van deze idealist om sympathie voor hem op te kunnen brengen.

Prachtige roadmovie

Hirsch en Penn maken van McCandless een gewone jongen die fouten maakte en wiens laatste beslissing hem fataal zou worden. Het levert een prachtige roadmovie op -met muziek van Eddie Vedder- die de reiszin in dit voorjaarsseizoen flink aanwakkert. Zélfs naar Alaska, mits je goed bent voorbereid.

In 23 zalen