Apocalyptische sciencefictionfilm waarin Schotland in quarantaine is vanwege een dodelijk virus. Mad Max op zijn Brits.

25 jaar geleden waren de Mad Max-films mateloos populair. Tussen 1979 en 1985 speelde Mel Gibson drie maal Max Rockatansky, de 'road warrior', in futuristisch Australië. Tegelijkertijd hing Kurt Russell als Snake Plissken de actieheld van de toekomst uit in Escape From New York. Doomsday brengt een ode aan deze toekomsthelden uit het verleden.

No future

De toekomst ziet er in Doomsday weer ouderwets apocalyptisch uit, zoals gebruikelijk was in het no future-tijdperk van de jaren tachtig. De proloog van de sf-film speelt in het heden.

In Schotland heerst een dodelijk virus dat de dragers in zombies verandert. De noordelijke provincie wordt zonder pardon van de rest van Groot-Brittannië afgesloten om verder uitbraak van de epidemie te voorkomen.

Knipoog

Eén meisje weet te ontkomen in een helikopter, maar raakt in het gedrang wel een oog kwijt. Dertig jaar later is ze uitgegroeid tot Eden Sinclair (Rhona Mitra), de stoere heldin van Doomsday. Dat ze een oog mist is uiteraard een knipoog naar de eveneens eenogige Snake Plissken. Na haar Escape From Schotland is ze niet meer teruggeweest.

Vaccin

Dat verandert wanneer Sinclair naar Schotland wordt gestuurd met een geheime missie. Het virus heeft namelijk na dertig jaar alsnog Londen bereikt.

In de tussentijd is er weer menselijk leven gesignaleerd in de straten van het eerder opgegeven Schotland. Mensen die blijkbaar immuun zijn voor het virus. Aan Sinclair de taak een vaccin te zoeken.

Warm ontvangen

Met twee tanks vol tot op de tanden gewapende manschappen rijdt Sinclair Schotland binnen. Daar worden ze warm ontvangen door verwilderde Schotten die hen als invasiemacht beschouwen.

Al snel worden de tanks veroverd, Sinclairs manschappen uitgedund en zijzelf gevangen gezet. En dan is de film pas echt in Mad Max-territorium aanbeland.

Nostalgie

Het lekker lompe Doomsday speelt prima in op de nostalgie die de fans van Mad Max zullen voelen bij het zien van de film. Tegelijk is dat ook de zwakte van de film, want er wordt weinig nieuws toegevoegd aan het apocalyptische genre. En de norse maar vlakke heldin Sinclair zal over 25 jaar vast niet zo klassiek zijn als Mad Max nu.

In 35 zalen