Romantische komedie over een adellijk meisje (Christina Ricci) dat wegens een vloek een varkensneus heeft.

Christina Ricci heeft een voorkeur voor opvallende rollen. Vorig jaar was ze in Black Snake Moan te zien als oversekste blondine, die door Samuel L. Jackson aan de ketting wordt gelegd. In Cursed werd ze vervloekt door een weerwolf, in Monster was ze het lesbische vriendinnetje van seriemoordenares Charlize Theron. En in Penelope speelt ze de titelrol van een meisje met een varkensneusje.

Vloek

De familie van Penelope werd ooit getroffen door een vloek die bepaalde dat de eerstgeboren dochter de neus van een varken zou hebben. Na generaties met louter jongens in deze vervloekte adellijke familie wordt Penelope geboren, met inderdaad een biggenneus. Vooral haar moeder (Catherine O'Hara) is ontroostbaar. Ze houdt haar dochter binnen tot de vloek is opgeheven.

Nose job

Een simpele nose job om het probleem op te lossen is uitgesloten: er loopt een slagader door de neus heen. Dus moet de vloek worden opgeheven door Penelope te laten trouwen met 'iemand van haar eigen soort', een man van adel dus. Huwelijkskandidaten genoeg, maar ze rennen allemaal hard weg als ze de snuit van Penelope te zien krijgen.

Paparazzo

Alleen de aan lager wal geraakte Max (James McAvoy) laat zich niet zo snel verjagen. Maar ja, hij werkt dan ook voor het geld samen met een paparazzo-fotograaf (Peter Dinklage) die al jaren probeert een foto van het meisje met de varkensneus te bemachtigen. Wanneer Penelope achter het bedrog van Max komt is ze zo teleurgesteld dat ze uit huis vlucht.

Huismus

In de gewone wereld aangekomen kijkt Penelope haar ogen uit, en maakt de voormalige huismus snel vrienden. Zoals de stoere Annie (Reese Witherspoon, tevens producent van de film). Ondertussen heeft Max er spijt van dat hij Penelope heeft voorgelogen en maakt hij korte metten met zijn geldverslindende gokverslaving.

Enchanted Penelope doet enigszins denken aan Enchanted, waarin ook een naïeve buitenstaander met een sprookjesachtige kijk op het leven in de grote stad belandde. Maar dat was een prinses zonder varkensneusje. Penelope laveert moeizamer tussen sprookje en moderne romantische komedie, maar is dankzij Ricci en McAvoy toch aardig genoeg.

In 18 zalen