Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Dunya en Desie - Dana Nechushtan

Op de tv-serie gebaseerde road-movie waarin de zwangere Desie de uitgehuwelijkte Dunya achterna reist naar Marokko.
Door NU.nl/André Nientied

Een vrolijke polaroid van de twee heldinnen, met daaronder een woestijnlandschap: de poster van Dunya en Desie is een vette knipoog naar de poster van Thelma and Louise, de road-movie uit 1991 waarin Geena Davis en Susan Sarandon door de woestijn trokken. Net als Dunya en Desie in hun filmavontuur, al hebben ze dan geen cabriolet als vervoermiddel.

Uitgehuwelijkt

Dunya en Desie begint net als de tv-serie in Nederland, in Amsterdam-Noord om precies te zijn. Dunya (Maryam Hassouni) hoort op haar achttiende verjaardag dat ze is uitgehuwelijkt aan een achterneef uit Marokko. In een gearrangeerd huwelijk heeft de vernederlandste Dunya weing trek, maar toch gaat ze met haar ouders mee naar Marokko.

Praatpaal

Desie (Eva van de Wijdeven) heeft intussen andere problemen. Ze is zwanger geraakt van haar rijschoolinstructeur Pim (leuke rol van Tygo Gernandt), van rijschool Pim Pam Pet. Dat was niet Pims bedoeling, of zoals hij het zelf omschrijft: "we hebben wel iets, maar dat is niets." Desie twijfelt of ze het moet houden, en mist Dunya als praatpaal.

Roze rolkoffer

En dus reist Desie Dunya achterna naar Marokko. Met haar roze rolkoffer valt de blonde Desie flink op in het Marokkaanse kustplaatsje, en nog meer wanneer ze in haar piepkleine bikini gaat zonnebaden. Dunya's moeder vindt het gedrag van Desie vooral een bewijs dat meisjes die in Nederland opgroeien vanzelf slettebakken worden.

Op de vlucht

Maar natuurlijk kiest Dunya voor haar vriendin wanneer Desie er in haar eentje op uittrekt. Want voordat Desie en beslissing over haar baby neemt wil ze eerst weten wie of waar haar echte vader is. En Dunya merkt in Marokko hoe haar bewegingsvrijheid langzaam minder wordt. Dus vluchten ze samen, en dan begint hun Marokkaanse avontuur pas echt.

Hoogste woord

Dunya en Desi is een geslaagd vervolg op de tv-serie. Dat ze nu eens verder kijken dan Amsterdam-Noord levert een road-movie op die meer is dan een dubbele aflevering op bioscoopformaat. Alleen jammer dat Desie het hoogste woord heeft, terwijl Dunya's overdenkingen alleen in voice over aan bod komen. Maar ja: zo zijn Dunya en Desie nu eenmaal.

In 77 zalen

Aanbevolen artikelen