AMSTERDAM - Honderden fans stonden donderdagmiddag al uren van tevoren rijendik voor bioscoop Tuschinski in Amsterdam voor een korte ontmoeting met Tim Burton. De regisseur van succesfilms als Edward Scissorhands, Sleepy Hollow en Sweeney Todd is dit jaar eregast op het Amsterdam Fantastic Film Festival, waar hij de Career Achievement Award ontving.

De fans mochten meegenieten met een handtekeningensessie en een interview.

Ze hadden geluk: de normaal tamelijk schuchtere filmmaker zat op zijn praatstoel. "Ik ben één keer eerder in Amsterdam geweest", vertelde hij. "Toen heb ik hier Michael Jackson ontmoet, met wie ik een musicalversie van House of Wax wilde maken. Gelukkig heeft de studio dat idiote plan op tijd afgeschoten."

Monsterfilms

Al in zijn vroege jeugd trokken oude monsterfilms de regisseur meer dan de zonnige straten van Californië, waar hij opgroeide. "Ik leefde enorm mee met monsters als Frankenstein of Dracula, de onbegrepen eenlingen. Ik vond de mensen in dat soort films veel enger."

Burton volgde een opleiding tot tekenaar en kwam begin jaren tachtig in dienst van de Disney-studio's. "Ik kon niets met al die lieve vosjes en hondjes", grinnikt de regisseur, refererend aan The Fox And The Hound (Frank & Frey) waar hij aan mee werkte.

Batman

Toch erkende de Disney-bazen zijn talent en lieten hem een paar jaar lang zijn gang gaan. Dit leidde uiteindelijk tot Beetlejuice (1988) en vooral Batman (1989), die zijn grote doorbraak betekende."

Burton staat bekend als iemand die slecht communiceert. Ook op de set repeteert hij scènes maar zelden. "Het gaat om een bepaald gevoel dat je deelt met anderen", legt hij uit. "Als je op één lijn zit, zijn repetities niet echt nodig."

Depp

Met acteur Johnny Depp maakte Burton inmiddels zes films. "Het klikte meteen toen we elkaar ontmoetten voor Edward Scissorhands. Het was een soort telepathie: we vonden dezelfde dingen leuk, deelden ideeën over de wereld."

Als hem wordt gevraagd naar zijn nieuwe projecten, is de filmmaker echter wat terughoudend. "Ik hou er niet van om uit de school te klappen voordat iets helemaal zeker is", legt hij uit. "Dat zie je dan weer overal terug op internet en dat blijft je dan tot in lengte van dagen achtervolgen."

Burton bereidt een remake voor van Frankenweenie, zijn korte film uit 1984 over een jongetje dat zijn overleden hond opnieuw tot leven wil wekken.

Alice

Daarnaast werkt hij aan een verfilming van het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll. "Dat is één van de verhalen waar ik nog nooit een echt accurate film van heb gezien", legt hij uit. "Er zit zoveel energie en surrealisme in dat boek. Maar het is nog te vroeg om meer te vertellen over de vorm waar ik het in zou willen gieten."

Het Amsterdam Fantastic Film Festival, dat nog duurt tot en met 20 april, wijdt een speciaal retrospectief aan het werk van Burton.