Romantische kerstkomedie met Kate Beckinsale en John Cusack

Geen kerst is compleet zonder een romantische kerstkomedie waarin het lot een grote rol speelt. Vorig jaar raakte Nicolas Cage in Family Man door toedoen van een engel in een parallel universum verzeild, waarin hij huisvader in plaats van yup was. Dit jaar laten de hoofdpersonen in Serendipity

In Serendipity botsen John Cusack en Kate Beckinsale tijdens de kerstinkopen op elkaar. Het blijkt te klikken, maar ze zijn beiden al voorzien. Daar tilt John minder zwaar aan dan Kate. Zij wil het aan het toeval overlaten of ze elkaar nog een keer tegenkomen. Dat gebeurt vervolgens nog geen half uur later, maar Kate is nog niet overtuigd. Telefoonnummers uitwisselen doen ze daarom via een omweg: ze zet het hare in een boek van Marquez, hij het zijne op een biljet van vijf dollar.

Obsessie

En uiteraard kunnen jaren later beiden geen Marquez of dollar-biljet aanpakken zonder er even in te kijken. Voor Cusack is het zelfs een obsessie geworden. Hij zorgt dan ook voor de komische kant van deze romantische komedie, terwijl Kate voor de romantische bespiegelingen zorgt.

Serendipity speelt in een New York zonder Twin Towers. Die werden na de aanslag uit de film verwijderd, om geen verse wonden open te halen. Serendipity kiest er dan ook voor om iedereen te behagen, want natuurlijk zijn alle hindernissen binnen anderhalf uur genomen. De afgewezen verloofdes worden uiteraard zorgvuldig uit beeld gehouden. De film volstaat als kerst-date-movie, maar haalt het niet bij die andere Newyorkse romantische komedie-klassieker, het veel scherpere When Harry Met Sally. Daarvoor is de houdbaarheid van dit suikerzoete kerstsnoepje te beperkt en de smaak te snel vergeten.

De VolkskrantTrouw