Er zijn twee soorten heist-movies oftewel kraakfilms: die waarin de onmogelijk geachte kraak/inbraak/bankoverval lukt, dankzij het vernuft van de inbrekers; en die waarin de klus níet lukt, door tegenslag of tegenwerking van een verrader. Welcome to Collinwood hoort bij de tweede categorie, al ligt het mislukken van deze kraak vooral aan het eigen onvermogen van de kruimelcriminelen. @@@

Bekijk hier de trailer

Dat vermoeden rijst al meteen wanneer de potentiële brandkastkrakers aan ons worden voorgesteld. William H. Macy -die in Fargo al hopeloos in de fout ging door zijn vrouw te laten ontvoeren voor het losgeld- speelt wederom een loser die overal zijn baby heen moet slepen omdat hij geen babysit kan betalen. Sam Rockwell speelt een opvliegende bokser met een iets te groot ego, en Michael Jeter, die Rockwell nog kende van The Green Mile, is een nerveuze zeurpiet die op het moment suprème zijn broek verliest.

Voorts speelt Luis Guzman weer eens een driftkikkertje en duikt George Clooney op als brandkast-specialist in een rolstoel. Kortom, we zijn mijlenver verwijderd van het Las Vegas van Ocean's Eleven, waarin Clooney als de goedgeklede Danny Ocean een elftal experts om zich heen verzamelde om drie casino's leeg te roven.

Slapstick

Welcome to Collinwood speelt zich dan ook af in "het Beiroet van Cleveland", wat op zich al geen metropool is. De charme van deze kansarme kraakkomedie zit dan ook niet in de vindingrijkheid van de criminelen, maar in hun stompzinnigheid. Net als in komische kraakfilms als Palookaville en Small Time Crooks leidt hun grenzeloze domheid tot kluchtige situaties en pure slapstick. Die meligheid duurt net lang genoeg om niet vervelend te worden. Het weinig originele verhaaltje van Collinwood stelt niet veel voor, maar de acteurs spelen hun loser-rollen met aanstekelijk plezier.

Het Parool: "incidenteel roept de klucht nog steeds een glimlach op (..) een gemiste kans"
De Volkskrant: "boevenklucht verzuipt in koketterie"
In 4 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm