Verveelde journalisten gaan op zoek naar Servische oorlogsmisdadiger. Op feiten gebaseerd actiedrama met Richard Gere en Terrence Howard.

De Nederlandse oorlogsverslaggever Harald Doornbos had al heel wat surrealistische avonturen beleefd in voormalig Joegoslavië en andere brandhaarden. Maar echt bizar werd het toen hij in de zomer van 2006 terugkeerde naar Sarajevo, om naast Richard Gere een klein rolletje te spelen in een film naar een van zijn belevenissen. Dat avontuur vond plaats in 2000, vijf jaar nadat de vrede in Bosnië was getekend.

Balorigheid

Voor die jubileumplechtigheid waren de veteranen van de schrijvende pers teruggekeerd naar Sarajevo. Maar aan de plechtige ceremonie viel geen eer te behalen voor de oorlogsverslaggevers. Dus ontstond uit balorigheid het idee op zoek te gaan naar Karadicz, de Servische oorlogsmisdadiger die nog steeds vrij rond liep. Binnen twee dagen kwamen ze verder dan de CIA en de VN samen in vijf jaar.

Kwajongensavontuur

Een van de journalisten, de Amerikaan Scott Anderson, tekende de absurde avonturen op in het blad Esquire en dat kwajongensavontuur sprak uiteraard tot de verbeelding in Hollywood. Daar zien ze liever een pakkend afgerond avontuur dan een film over de jarenlange slepende oorlog in Joegoslavië. Richard Gere werd aangetrokken voor de rol van de gedreven reporter Simon Hunt.

Flippen voor de camera

Aan het begin van de film is het 1994 en is de oorlog nog in volle hevigheid gaande. Na het zien van de zoveelste zinloze slachtpartij flipt Hunt voor de camera op live-tv en dat is het einde van zijn carrière. Zijn vaste cameraman Duck (Terrence Howard) kan bij terugkeer in de VS wel een promotie tegemoet zien, al mist hij in zijn luxebaantje het avontuur.

De Vos

De twee zien elkaar terug in 2000, tijdens de herdenking van vijf jaar vrede, en bij die gelegenheid prikkelt Hunt zijn oude vriend Duck met de belofte dat hij weet waar De Vos zich schuil houdt. De Vos is de meest gezochte Servische oorlogsmisdadiger, duidelijk gemodelleerd naar Karadicz. Duck aarzelt maar hapt uiteindelijk toch toe, en met een groentje in hun kielzog gaan de twee op jacht naar De Vos.

CIA

Dat is het begin van en hachelijk avontuur waarin de kogels hen al snel om de oren vliegen, voornamelijk vanwege de doodsverachting van Hunt. Maar ze komen verrassend dicht bij De Vos, juist omdat de Serviërs ervan overtuigd zijn dat de journalisten undercover werkende CIA-ers zijn, met ongetwijfeld fikse hulptroepen in hun kielzog.

Korreltje zout

The Hunting Party begint met de mededeling dat ‘alleen de meest belachelijke gedeeltes van dit verhaal waar zijn’ maar ook die mededeling moet (volgens Doornbos zelf) met een korreltje zout worden genomen. Vooral het moralistische einde wijkt sterk af van de ware gebeurtenissen, en dat is meteen ook het minste gedeelte van de film. Maar zeker tot die tijd is de film een geestige avonturenfilm.

In 13 zalen