GRONINGEN/ALKMAAR - De Friese studentenvereniging Bernlef moet 11.300 euro betalen aan uitgeverij Kluitman voor het uitbrengen van een Friestalige Kameleonfilm. Dat heeft de rechtbank in Groningen beslist, zo bevestigden Bernlef en Kluitman dinsdag.

De studentenvereniging voor Friezen in Groningen maakte in 2002 een korte Friestalige Kameleonfilm. Die was bedoeld als protest omdat de 'echte' Kameleonfilms van regisseur Steven de Jong Nederlandstalig zijn.

Rechten

De studenten vinden dat Hielke en Sietse Klinkhamer Fries moeten praten. Uitgeverij Kluitman uit Alkmaar verkocht de rechten voor het maken van Kameleonsfilms aan De Jong.

Toen Bernlef de Friese film uitbracht, spande de uitgeverij een rechtszaak aan.

De film met de titel 'De Kameleon sjocht yn it waar' ('De Kameleon voorspelt het weer') duurt veertig minuten. Onder anderen oud-politicus Hans Wiegel, voetbaltrainer Foppe de Haan en weerman Piet Paulusma spelen mee in de film.

Uitgever

Een oud-lid van Bernlef dat destijds betrokken was bij het maken van de film heeft de 11.300 euro inmiddels aan de uitgever betaald. De studentenvereniging probeert met het opzetten van ludieke acties geld in te zamelen om het oud-lid terug te betalen.

Kluitman stelt dat de ruim 11.000 euro onvoldoende is om de juridische kosten van de uitgeverij te dekken. Toch ziet de uitgever af van hoger beroep. Het gaat Kluitman om de principiële uitspraak van de rechtbank.