AMSTERDAM - Redacted van Brian de Palma (Scarface, Mission: Impossible) heeft de MovieSquad All Rights Award gewonnen tijdens het Amnesty International Filmfestival. De jury, bestaande uit vijf jongeren, kende de prijs zondagavond toe in filmhuis Kriterion in Amsterdam.

In Redacted reconstrueert De Palma een dag in maart 2006 in een stadje in Irak. Als reactie op een bermbomaanval verkrachten Amerikaanse rekruten een veertienjarig meisje en vermoorden haar ouders en zus.

De film veroorzaakte in Amerika ophef; de Amerikaanse regisseur werd zelfs beschuldigd van verraad. Eerder won De Palma voor de productie een Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Films

De jongerenjury bekeek in vier dagen tijd zes films. Sand And Sorrow van Paul Freedman eindigde op de tweede plaats en Angels In The Dust van Louise Hogarth werd derde.

De winnende film is volgend schooljaar in 28 filmtheaters te zien in het kader van MovieZone, het landelijke filmprogramma voor jongeren. De prijs, een initiatief van het Nederlands Instituut Filmeducatie, bestaat uit een geldbedrag van 2000 euro.

Het Amnesty International Filmfestival vond plaats van woensdag 26 maart tot en met zondag 30 maart in Amsterdam.