LONDEN - De 17-jarige Britse acteur Thomas Sangster zal de rol van Kuifje vertolken in de film die Steven Spielberg momenteel voorbereidt.

De jonge Londenaar, een achterneef van acteur Hugh Grant, speelde eerder in de film 'Love Actually' en de tv-reeks 'Doctor Who'.

"Ik hield van Kuifje toen ik jonger was", aldus Sangster. De stripalbums heeft hij niet gelezen, maar hij zag wel de tekenfilms over de avontuurlijke Belgische reporter met de kniebroek en hondje Bobby.

Reeks

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg en de Nieuw-Zeelander Peter Jackson (Lord of the Rings) werken aan een reeks van drie films over Kuifje.

De opnames beginnen in september en vinden plaats in de VS en Nieuw-Zeeland. De eerste film zou in 2010 in de bioscoop komen.

Acteur Andy Serkis, die Gollum vertolkte in 'The Lord of The Rings', speelt kapitein Haddock.

Hergé

De Belgische Kuifje-tekenaar Hergé (Georges Remi) had steeds vurig gehoopt dat Spielberg zijn stripheld zou verfilmen. Maar Hergé en Spielberg werden het niet eens over de voorwaarden.

Het akkoord kwam er alsnog in maart 2007. De handtekening werd gezet door Nick Rodwell, topman van Studio's Hergé en getrouwd met de weduwe van Hergé. De tekenaar zelf overleed in 1983.

Avonturen

Kuifje is wereldwijd bekend. Van de zeventien albums in vijftig talen zijn meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Als jonge reporter beleeft de stripheld avonturen in de hele wereld en belandt zelfs op de maan.

Het stripje begon in 1929 in een Brusselse krant. Het was bedoeld om kinderen bekend te maken met allerlei landen. Hergé gebruikte daarvoor een tekenstijl die indertijd erg nieuw was, zoals met tekstballonnetjes.

Kuifjemuseum

Vorig jaar waren er veel festiviteiten rond de honderdste geboortedag van Hergé. Momenteel vindt de bouw plaats van een heus Kuifjemuseum in de Belgische stad Louvain-la-Neuve, 20 kilometer ten zuidoosten van Brussel. De deuren moeten in de lente 2009 open gaan.