Komedie over een simpele jongen die een sekspop bestelt, maar haar alleen als gezelschapsdame behandelt. Met Ryan Gosling.

Tussen de films die een Oscarnominatie kregen voor Beste Script was Lars and the Real Girl een buitenbeentje. Want dit is op het eerste gezicht geen film over diepgaande zaken of grote gebeurtenissen, maar een komedie over een simpele ziel die een sekspop bestelt. Dat klinkt toch eerder als een platte Adam Sandler-komedie.

Slome snorremans

Gelukkig wordt de Lars uit de titel niet gespeeld door Adam Sandler, maar door Ryan Gosling, de getalenteerde acteur die vorig jaar zelf een Oscarnominatie ontving voor zijn rol als verslaafde leraar in Half Nelson. De altijd wat sloom ogende Gosling is met zijn suffe kleding en rare snor perfect als Lars Lindstrom, die bij zijn broer en diens vrouw in de garage woont.

Buskruit

Lars is verlegen en lijkt ook niet bepaald het buskruit te hebben uitgevonden. Zijn schoonzus Karin (Emily Mortimer) doet verwoede pogingen hem uit zijn isolement te halen door hem voor het eten uit te nodigen. En ook op zijn werk krijgt Lars zowaar aandacht van een vrouwelijke nerd. Maar Lars besluit zijn eenzaamheid op een andere manier te verdrijven.

Anatomisch correct

Hij koopt op internet een sekspop, en dan niet zo'n goedkoop opblaasgedrocht, maar een anatomisch correcte peperdure pop genaamd Bianca. De kinderlijke Lars misbruikt Bianca echter niet op de wijze waar ze voor ze is bedoeld. Nee, hij neemt haar mee uit eten en rijdt haar in een rolstoel door het dorp, tot in de kerk zelfs.

Psychiater

Zijn schoonzus speelt het spelletje mee, tot afgrijzen van haar man, maar ze nemen Lars tevens mee naar een psychiater (Patricia Clarkson). Ook die speelt het spelletje mee, om erachter te komen hoe ze Lars verder kan helpen. Maar Lars ziet geen probleem in zijn ongewone vriendin, ondanks haar handicaps: ze kan immers niet lopen en spreken.

Vriendelijk

Het uitgangspunt van Lars and the Real Girl biedt mogelijkheden genoeg voor kluchtige situaties - Lars broer die door zijn zwangere vrouw wordt betrapt met Bianca - maar dat gebeurt niet want de film blijft vriendelijk van toon. Dat maakt de film wat braaf, maar thrillers over sekspoppen waren er toch al (zie: Love Object, uit 2003). Niet het script, maar Ryan Gosling is de ster van de film: hij weet van Lars een levensechte antiheld te maken.

in 7 zalen