AMSTERDAM - Marco Borsato ziet zijn hoofdrol in de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Wit licht' als een enorme uitdaging. "Ik heb nog nooit eerder in een film gespeeld, dus voor de rol heb ik echt buiten mijn 'comfortzone' moeten stappen", vertelt de zanger. "Ik heb heel diep moeten gaan voor deze rol en dat vind ik fijn."

Borsato heeft de eerste draaidagen er inmiddels op zitten. Hij bracht samen met de rest van de cast en crew twee weken in Oeganda door voor de film van regisseur Jean van de Velde. "Het was heel heftig", bekent de kersverse filmster.

"We stonden 's morgens om 4.00 uur op en kwamen 's avond om 21.00 uur pas weer terug. Dan moet je nog eten en onder een lauwe douche. Er is ook vaak geen elektriciteit, dus ik heb meerdere keren met een zaklampje mijn teksten zitten leren."

Emoties

Dinsdag vertrekt Marco voor negen tot elf weken naar Zuid-Afrika om de rest van de film op te nemen, die zeven miljoen kost. Deze keer stapt hij anders in het vliegtuig dan de eerste trip naar Afrika. "Ik ben nu geladen met emoties en met de dingen die we daar gezien en gedraaid hebben", vertelt Borsato. "Dat gaat heel erg het karakter van de film bepalen."

In 'Wit licht' speelt Borsato een man die in Oeganda een restaurant uitbaat. Als de beste vriend van zijn zoontje wordt gekidnapt om als kindsoldaat te worden opgeleid, zet hij alles op alles om de jongen terug te krijgen. Speciaal voor de film liet hij een baardje staan en viel hij 'met bloed, zweet en tranen' enkele kilo's af.

Sleeptouw

De 41-jarige Borsato steekt veel op van zijn collega's op de set. "Thekla Reuten, Ricky Coole, en cameraman Theo van de Sande nemen me op sleeptouw", vertelt de donkerharige zanger, die naar eigen zeggen zijn hart heeft verpand aan Afrika. "Zij tillen mij boven mezelf uit."

Dinsdag neemt Borsato weer afscheid van zijn vrouw Leontine en hun kinderen Luca (9), Senna (6) en Jada (5) om negen tot elf weken te filmen in Zuid-Afrika. "Negen weken zonder kinderen houd ik niet vol, dus natuurlijk zien we elkaar tussendoor", vertelt de zanger. "Dat zal mondjesmaat zijn, want ik heb in die negen weken maar vier dagen vrij."

'Wit licht' gaat in december in première en moet de grootste release van de kerstvakantie worden, zo laat Independent Films weten. Donderdag maakte Borsato bekend dat in april ook de eerste single 'Wit licht' van het nieuwe gelijknamige album verschijnt.

Het album ligt in september in de winkels. Een maand later geeft de zanger een reeks concerten in het Arnhemse Gelredome. De kaartverkoop voor de concerten begint op 24 mei.