RIJSWIJK - De Nederlandse recensenten lopen niet warm voor Zomerhitte, het regiedebuut van Monique van de Ven dat donderdag in première gaat.

De actrice verfilmde het Boekenweekgeschenk dat Jan Wolkers in 2005 schreef over de liefde tussen een fotograaf en een femme fatale die hij ontmoet op Texel.

Parool

Het Parool spreekt over "een déjà-vugevoel: de knullige plot, de stroeve dialogen, het houterige acteren en de seksscènes doen denken aan de Nederlandse cinema van de jaren zeventig".

NRC

De NRC sluit zich hierbij aan. "Er rammelen veel dingen aan de film", stelt de recensente.

Bovendien hebben hoofdrolspelers Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra, in het echte leven een stelletje, "op het witte doek geen greintje chemie".

Vrij Nederland

Weekblad Vrij Nederland bestempelt de film als "een niemendalletje, vermomd als Wolkers". De Filmkrant heeft wel lovende woorden voor de nu al omstreden masturbatiescène van Hilbrand.

"Deze is niet verhullend, maar frontaal en daardoor mooi neutraal gefilmd." Maar voor de rest vindt de recensent "dat er te weinig te raden overblijft: het gebrek aan mysterie nekt de film."

Matig

Ook het blad FilmValley vindt Zomerhitte maar matig geslaagd. "Hij laveert teveel tussen de diverse genres", stelt de criticus."

"Verder ontbreekt het het verhaal aan tempo en "duiken personages zonder opgaaf van reden of achtergrond op en verdwijnen vervolgens weer".

Cees Geel

Het blad heeft overigens wel alle lof voor acteur Cees Geel, die een ijzingwekkende lijfwacht van een drugsbaron speelt. "Hij geeft het verhaal de broodnodige oppepper."