Teleurstellend regiedebuut naar een boek van Jan Wolkers. De hitte wil maar niet van het doek spatten in deze Texelse thriller.

In Turks Fruit zit een vrolijke scène waarin Monique van de Ven aan het strand door Rutger Hauer wordt ingegraven in een grote zandsculptuur van een naakte vrouw. De ondergaande zon maakt het romantische tafereeltje compleet. Dat beeld stond Monique van de Ven vast voor ogen toen ze besloot het laatste boek van Jan Wolkers te verfilmen.

Blondine zonder gêne

De rol van onbezorgde onafhankelijke blondine zonder gêne wordt in Zomerhitte gespeeld door Sophie Hilbrand. Met haar hese stemgeluid en springerige gedrag doet ze sterk denken aan Monique's rol in Turks Fruit, 35 jaar geleden. De introductie van Kathleen (Hilbrand) mag er ook wezen: ze rijst naakt uit de zee op als een mythische heldin.

Zeeleeuwen

Ze wordt op dat moment bekeken door fotograaf Bob (Waldemar Torenstra), die na een traumatische ervaring in Afghanistan de oorlogsfotografie heeft verruild voor natuurfotografie. Eignelijk was hij met zijn camera op zoek naar zeeleeuwen toen hij de naakte Kathleen in zijn vizier kreeg, maar hij was niet te beroerd om af te drukken.

Mummie

Hun kennismaking op het naaktstrand is het begin van een flirterige relatie die onder druk komt te staan wanneer Bob ontdekt dat de mysterieuze geschiedenisstudente met foute types omgaat. Wat doet ze op het protserige jacht van de man die de 'Mummie' (Johan Leysen) wordt genoemd? En wie is de nieuwsgierige snoeshaan (Jeroen Willems) die Bob voortdurend met vreemde vragen bestookt?

Q&Q

De opeenvolging van mysteries moeten uitmonden in een spannende thriller, maar de losse scènes overstijgen zelden het niveau van Q & Q (een kinderserie uit de tijd van Turks Fruit). En zelfs voor een eiland vinden er wel veel toevallige ontmoetingen plaats.

Er rammelt ook iets aan een script wanneer essentiële informatie wordt doorgegeven via een tv die net op het goede moment op de juiste journaaluitzending staat.

Moeizaam

Via dat journaal komt Kathleen er achter wat het trauma van Bob is. Dat vertelt hij haar vervolgens zelf nog eens, afsluitend met 'je bent de eerste aan wie ik dit vertel'. Maar hoe wist die journaallezer dan over het traumatische voorval dat alleen Bob heeft kunnen navertellen? Het is maar één voorbeeld van de moeizame wijze waarop Zomerhitte in elkaar steekt.

Manhaftig

Dat ligt voor een groot deel aan het boek, dat zeker niet het beste werk van Wolkers is. Maar goed, er is wel voor gekozen het te verfilmen en het uit te breiden met een oorlogstrauma. Maar dan moet je dat wel goed doen. Hilbrand en Torenstra werken zich manhaftig door het verhaal heen, maar spannend of heet wordt Zomerhitte nooit.