Geestige animatiefilm uit de studio van Ice Age 1 en 2. Olifant let op de kleintjes van Whoville die op een spikkel wonen.

De running gag van Ice Age was een eekhoorn, Scrat, die een eikel probeerde te kraken op de ijzige ondergrond. Die grap wordt doorgetrokken in de eerste beelden van Horton, uit dezelfde studio als Ice Age maar wel van andere regisseurs, in tegenstelling tot wat de poster ("van de makers van Ice Age") doet vermoeden.

Dr. Seuss

Niet dat dat veel uitmaakt, want Horton is al net zo leuk als de beide Ice Age-films. Het verhaal is gebaseerd op het boek Horton Hears a Who van de in Amerika razend populaire kinderboekenschrijver Dr. Seuss. Het werk van deze inmiddels overleden schrijver leverde ook de films The Cat in the Hat en How the Grinch Stole Christmas op.

Spikkel

In die laatste film speelde Jim Carrey met veel groene make up the Grinch, die het kerstfeest het inwoners van Whoville komt verpesten. Carrey is in Horton te horen als de stem van de olifant die veel meer begaan is met de minimensjes van Whoville: hij wil ze juist redden. Ook al zijn ze zo klein dat hun wereld een spikkel is op een bloem.

Olifant in de hemel

Zo kruisen twee werelden elkaar voortdurend in Horton: de jungle waarin de olifant Horton niet wordt geloofd als hij vertelt dat er wezens op zijn spikkel wonnen. En ten tweede Whoville, waar de burgemeester (stem van Steve Carell) op zijn beurt niet wordt geloofd als hij zegt dat er een olifant vanuit de hemel op hen neerkijkt.

Paarse kangoeroe

Horton heeft nog een probleem bij het in veiligheid brengen van zijn spikkel: een paarse kangoeroe die Hortons opruiende betoog voor fantasie maar gezagondermijnend vindt. Zij stuurt kwaaie apen en gieren op de arme olifant af. Maar de olifant stapt dapper voort op zijn missie, af en toe geholpen door de muis Morton.

Volwassen grappen

Horton is een familiefilm waarin ook regelmatig grappen zitten die op een volwassen publiek mikken. De stemmen in de originele versie zijn erg geestig, maar de Nederlandse versie heeft met Michiel Huisman, Carice van Houten, Filemon Wesselink en Giel Beelen ook flink wat talent aan boord.

Horton