Deze week is er maar één vraag: kan Reloaded tippen aan de eerste Matrix, en de duizelingwekkend hoge verwachtingen waarmaken? Zal de verpletterende mix van martial arts, actie, filosofie en baanbrekende special effects uit de eerste Matrix ook nu weer grensverleggend zijn? @@@@ (Aanrader)

Bekijk hier de trailer

Video: The Matrix Reloaded blikvanger op Cannes 2003

The Matrix Reloaded heeft één belangrijk nadeel op het eerste deel: hoeveel special effects de makers er ook instoppen, het verrassingseffect is eraf. Reloaded kon dus bijna alleen maar tegenvallen, zoals alle programma's van Hans Teeuwen na Hard en Zielig: nog steeds geniaal, maar nooit meer zo overdonderend.

Om dergelijke verwende reacties voor te zijn stopten de Wachowski's een flink aantal nieuwe personages in het vervolg op The Matrix, zoals de bleekwitte en scheermes-zwaaiende Evil Twins (geestig), en de dames Niobe (Jada Pinkett-Smith, die nog weinig te doen krijgt) en Persephone (Monica Bellucci, in een verrassende rol). Voorts werd de populairste tegenstander van Neo, Agent Smith (Hugo Weaving) gekloond tot het honderdvoudige.

Filmus interruptus

Die werkwijze (meer! groter!) doet denken aan Bryan Singers aanpak bij X-Men 2, maar moet eerder vergeleken worden met de opzet van The Lord of the Rings. Want ook The Matrix werd, nog voor het eerste deel uitging, opgezet als trilogie. Reloaded eindigt dan ook met een cliffhanger die door producent Joel Silver al 'filmus interruptus' werd genoemd. Wie een tipje van de sluier wil zien moet wachten tot na de (tien minuten durende) aftiteling, wanneer een (twee minuten lang) voorproefje van The Matrix Revolutions is te zien, het slotdeel dat november dit jaar in de bioscoop gaat draaien.

Zion

Maar goed, wat voegt Reloaded toe aan het fenomeen Matrix? Veel spektakel, maar ook veel gezwets in de ruimte. Inderdaad krijgen we eindelijk een kijkje in de onderaardse stad Zion, maar de beelden met in lompen gehulde hippies voegen even weinig toe als de scènes met de Raad die over alles beslist. Vooral die scènes maken de Star Wars-films tergend traag, en ook in Reloaded zijn ze helaas geen aanwinst. Wanneer Morpheus (Laurence Fishburne) met ontbloot bovenlijf zijn stem verheft tegen de meute is zijn charisma op slag verdwenen.

Dampende bedscène

Daar staat tegenover dat Neo en Trinity (Carrie Anne-Moss hun liefde eindelijk consumeren in een dampende bedscène, al had daar best wat meer acrobatiek in gekund. Voorts vallen de aktiescènes waar vooraf de meest publiciteeit over was beslist niet tegen, hoeveel je er ook over al over hebt gelezen. Neo's gevecht met honderd Smiths is behalve spectaculair ook hilarisch, want Reloaded heeft meer humor dan de voorganger. En de achtervolging waar speciaal een snelweg voor werd gebouwd waar men 12 weken lang kon opnemen is adembenemend. Carrie-Anne Moss' halsbrekende toeren op de motor zullen niet snel gekopieerd worden door Charlie's Angels, die eerder met het bullet-time-effect aan de haal gingen.

Kick

Maar levert The Matrix Reloaded ook dezelfde kick op als de eerste film? Niet helemaal. Dat komt deels door het uitbreken van het verrassingseffect, deels door de ellenlange dialogen, en deels doordat het publiek de afgelopen vier jaar is verwend. En ook de slappe cliffhanger had beter gekund- waarom niet iets eerder gestopt, op het moment dat Trinity...?

Maar laat ik de lol niet bederven door teveel weg te geven, want alleen al de memorabele stuntscènes zijn de prijs van een bioscoopkaartje waard- als je er nog een kunt bemachtigen voor dit weekend.

Het Parool: ""
De Volkskrant: ""

In 134 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm