Bespottelijke actiefilm vol mammoeten, oermensen en één sabeltandtijger. Net een bloedeloze parodie op Apocalypto, maar dan zonder grappen.

Zo'n veertig jaar terug dook Raquel Welch als prehistorisch sekssymbool op in de film 1 Million Years B.C. Dat was op zijn beurt weer een remake van de gelijknamige film uit 1940. Roland Emmerich (Godzilla) denkt wel in miljoenen dollars, maar niet in miljoenen jaren, en komt nu dus met de prehistorische actiefilm 10.000 B.C.

Guilty pleasure

Met de veelbelovende trailer werden we de afgelopen maanden al doodgegooid in de bioscoop en wie hem zag weet wat er beloofd werd: veel actie, met een spannende jacht op mammoeten en een bloedstollende confrontatie met de sabeltandtijger. En de trailer zag er ook zo lachwekkend uit dat 10.000 B.C. ook wel eens de guilty pleasure van het jaar kon worden. Helaas is geen van beiden het geval.

Witte Speer

10.000 B.C. draait rond de jonge krijger D'Leh (als je het omdraait krijg je niet toevallig 'held' - de maker is een Duitser) die een held tegen wil en dank wordt wanneer hij per ongeluk een mammoet doodt. D'Leh (Steven Strait) is al van jongs af aan verliefd op de blauwogige Evolet (Camilla Belle) en nu hij met zijn heldendaad de Witte Speer heeft verdiend lijkt niets hun geluk hen in de weg te kunnen staan.

Arabieren

Maar helaas voorspelt een oude wijze vrouw, die ze Oude Moeder noemen dat met 'de witte regen de vierpotige demonen zullen komen'. Witte regen? De stam heeft kennelijk geen woord voor sneeuw, in tegenstelling tot de eskimo's. De vierpotige demonen blijken vijandige ruiters te paard die met hun tulbanden en baarden verdacht veel aan Arabieren doen denken. Een prehistorische politieke boodschap, wellicht?

Tic-Tic

D'leh moet toezien hoe Evolet met de rest van de stam wordt afgevoerd naar het Land over De Bergen. Hij zet de achtervolging in met de dappere krijger Tic-Tic. Tja, met zo'n naam is er natuurlijk geen redden meer aan, en lijkt het regelmatig of je al naar de parodie zit te kijken.

Of naar een persiflage op Mel Gibsons Apocalypto, waar het verhaal verdacht veel van wegheeft, maar dan zonder de wellustig spuitende bloedfonteinen.

Struisvogels

D'leh vecht zich dapper door diepe wouden met agressieve struisvogels en knullige dialogen heen. Hij redt een sabeltandtijger van de verdrinkingsdood, waarna het beest nog één keertje op een goed getimed moment komt opduiken. Wat dat betreft is de poster van de film, met een prominente rol voor de sabeltandtijger, behoorlijk misleidend.

Slaapverwekkend

Dit klinkt alsof er onbedoeld veel te lachen valt bij 10.000 B.C. maar helaas is dat niet zo. Het groots opgezette epos is zeldzaam saai, ondanks de digitale massascènes. Spannend wordt het nooit en lachwekkend ook niet. Bij Apocalypto kon je je tenminste nog kwaad maken over het sadisme, 10.000 B.C. is domweg slaapverwekkend.

In 92 zalen