Rom-kom waarin Ryan Reynolds met zijn dochter de drie belangrijkste vrouwen uit zijn leven doorneemt. Originele opzet stelt uiteindelijk teleur.

Ryan Reynolds is niet voor één gat te vangen. De Canadese acteur werd bekend als de grapjas uit platte komedies als Van Wilder. Daarna zocht hij de actie op met Blade: Trinity en Smoking Aces. Tussendoor deed hij horror in The Amityville Horror en met Just Friends en nu Definitely, Maybe is hij in de rom-kom hoek beland.

Romantische held

Gezien zijn relaties met achtereenvolgens Rachael Leigh Cook, Alanis Morisette en momenteel Scarlett Johansson is Reynolds zeker aannemelijk als romantische held. In Definitely, Maybe wordt hij als Will Hayes ook aan drie appetijtelijke vriendinnen gekoppeld: Elisabeth Banks, Rachel Weisz, en Isla Fischer.

Wie van de drie

Dat gaat verrassend genoeg niet volgens de vaste rom-kom-regels, want de drie relaties hebben al plaatsgevonden. Sterker nog: Will Hayes ligt in een scheiding.

Zijn dochter Maya (Abigail Breslin uit Little Miss Sunshine) wil juist weten hoe de op de klippen relatie is begonnen en hoe haar vader haar moeder heeft ontmoet. Hayes vertelt haar drie verhalen, en dochterlief moet erachter komen wie van de drie vrouwen haar moeder is.

Bill Clinton

Dat originele uitgangspunt is aanleiding tot een geestig beeld van de jaren negentig, de periode waarin Hayes carrière maakte. Hij verliet zijn geboorteplaats en jeugdvriendin (Elisabeth Banks) voor New York, waar hij anno 1992 vol vuur campagne wilde voeren voor Bill Clinton.

Aanvankelijk mag hij alleen koffie, donuts en wc-papier halen, en kopietjes maken. Zo leert hij April kennen (Isla Fischer) die bij het kopieerapparaat staat.

Schandpaal

Ondertussen klimt Hayes op in de Clinton-hiërarchie. Zijn finest hour komt wanneer hij een campagne mag organiseren. Maar het gaat mis wanneer de kandidaat aan de schandpaal wordt genageld in een artikel dat is geschreven door Hayes huidige vriendin (Rachel Weisz).

Het schandaal kost Hayes zijn baan en een groot aantal vriendschappen. Alleen bij April kan hij nog terecht, maar tot een relatie komt het steeds niet.

Lewinski

Definitely, Maybe is geslaagd als beeld van de jaren negentig, met zijn Lewinski-schandaal en de opkomst van mobiele telefoontjes. In dat opzicht is de film wel schatplichtig aan When Harry Met Sally (1989), waarin een platonische relatie gevolgd werd, maar dan in het New York van de jaren tachtig.

Whodunnit

Het is geen schande dat Definitely, Maybe niet kan tippen aan die rom-kom-klassieker. Wel is het jammer dat de originele whodunnit-opzet na een veelbelovend begin toch weer terugvalt op rom-kom-clichés als het opwerpen van omslachtige hindernissen en het onnodig om elkaar heen draaien. Uiteindelijk is Definitely, Maybe een doorsnee rom-kom, terwijl er meer in had gezeten.

In 30 zalen