Caleiscopische biopic van Bob Dylan, die wordt gespeeld door zes verschillende acteurs, waaronder Cate Blanchett.

Bob Dylan is de laatste jaren bezig aan sterke muzikale comeback. Maar ondanks die wederopleving denken mensen onder de veertig bij de naam Dylan vooral aan nors neuzelende zanger van protestliederen.

Toch was Dylan halverwege de jaren zestig een soort punk-poëet, ver voordat punk bestond. De veelzijdigheid en dwarsheid van Dylan komt aan bod in de al even veelzijdige en dwarse biopic I'm Not There.

Geen gimmick

Scriptschrijver/regisseur Todd Haynes benadrukt de veelzijdigheid en ongrijpbaarheid van Dylan door hem in zijn film te laten spelen door zes acteurs, waaronder een zwart jongetje en een vrouw, Cate Blanchett. Het had als goedkope gimmick kunnen uitpakken, maar het tilt de film juist boven de doorsnee biopic uit.

Judas

I'm Not There. is 'geïnspireerd door de muziek en de vele levens van Bob Dylan', zoals de ondertitel luidt. De film laat zien hoe Dylan van dichter folkzanger werd, en voor Judas werd uitgemaakt toen hij tijdens een optreden op een folkfestival op elektrische muziek overstapte.

Weer later werd hij verketterd toen hij in de Here ging, en tussendoor acteerde hij ook nog.

Guthrie, Rimbaud & Billy The Kid

De jonge zwarte acteur Marcus Carl Franklin speelt Dylan in de periode dat hij zich liet inspireren door Woody Guthrie, en heet in deze film ook zo. Ben Wishaw speelt de poëtische Dylan, genaamd Arthur Rimbaud; Christian Bale de Dylan die zich tot de heer bekeert. Richard Gere speelt Dylan ten tijde van de film Pat Garret and Billy The Kid (1973), en heet ook Billy The Kid.

Heath Ledger

Dylan als acteur en privé-persoon wordt gespeeld door Heath Ledger, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door James Dean. Bizar, aangezien ook Ledger jong zou sterven. Maar de glansrol is voor Cate Blanchett, die de ongrijpbare Dylan van halverwege de jaren zestig prachtig neerzet. Binnen de bizarre gedachtesprongen en associaties die deze film maakt is het volkomen logisch dat Blanchett Dylan speelt en ze doet het briljant.

Ginsberg

En dan lopen er ook nog bijfiguren rond die bestaande personages spelen (dichter Alan Ginsberg, The Beatles) of opgebouwd zijn uit verschillende personages, zoals de vrouw die Charlotte Gainsbourg speelt. Enige kennis van Dylan en de Amerikaanse cultuur uit de jaren zestig en zeventig is dan ook vereist, maar met een Dylan-film richt je je doorgaans niet op pubers.

Geestig

Het mag allemaal misschien ingewikkeld klinken, maar het meeste valt prima op zijn plaats in I'm Not There. Je hoeft zelfs niet eens een Dylan-fan te zijn om deze kleurrijke film te kunnen waarderen. Natuurlijk, het is geen gemakkelijke film; je kan hem zeker pretentieus noemen, maar hij is in elk geval intrigerend en bovendien bij vlagen erg geestig.

In 9 zalen