Sterke fantasy-film, gebaseerd op een populaire kinderboekenserie. Met een dubbelrol van Freddie Highmore en verder veel vreemde wezens.

Na de succesvolle verfilmingen van Lord of the Rings en Harry Potter zagen filmstudio's geld in kinderboekenseries met fantastische elementen. De eerste Chronicles of Narnia was een succes en krijgt dit jaar een vervolg, en eind vorig jaar werd The Golden Compass aan het genre toegevoegd. De nieuwkomer van dit jaar heet The Spiderwick Chronicles.

Veldgids

De kronieken uit de titel zijn ooit opgetekend door Arthur Spiderwick (David Straithairn) die een lijvig boekwerk schreef over alles wat je moest weten over de wereld om je heen: Arthur Spiderwicks' Field Guide to the Fantastical World Around You. We zien in de proloog de veldwerker gehaast de laatste hand leggen aan zijn levenswerk.

Stoffig spookhuis

Tachtig jaar later arriveren zijn nabestaanden bij hetzelfde huis, om het als woning te betrekken. De meeste van de drie kinderen staan niet bepaald te trappelen om een stoffig spookhuis midden in een bos te betrekken, maar de zojuist gescheiden moeder Helen (MaryLouise Parker) heeft geen andere keuze.

Tweeling

Studiebol Simon (Freddie Highmore) gedraagt zich voorbeeldig als altijd, maar zijn dwarse tweelingbroer Jared (eveneens gespeeld door Freddie Highmore) weigert aanvankelijk zelfs uit de auto te komen. Hun oudere zus Mallory (Sarah Bolger) probeert te bemiddelen, maar is zelf ook niet erg enthousiast over hun nieuwe onderkomen.

Gruzels en moltrollen

Het wordt pas echt spookachtig wanneer Jared merkt dat er rare wezens rondscharrelen in het huis, vooral op een geheime zolder. Uiteraard wordt hij niet geloofd - Jared zal immers van alles bedenken om hier weg te kunnen. Maar zodra Jared de Field Guide vindt en begint te lezen wordt er een poort open gezet naar en wereld vol Gruzels en moltrollen.

Pan's Labyrinth

The Spiderwick Chronicles doet hier en daar een beetje denken aan Harry Potter, compleet met huiself, maar is eerder een kindvriendelijke versie van Pan's Labyrinth, met een dwarse tiener die na een verhuizing een fantasiewereld ontdekt. Dat de wezens in dit genre levensecht lijken zijn we onderhand gewend, maar het blijft knap, net als de naadloze dubbelrol van Highmore.

Dichtbij huis

Maar het geraffineerde van de film is vooral dat de makers erop vertrouwen dat de door hen gecreëerde wereld een film lang interessant blijft. En dat is een pluspunt vergeleken met de jachtige fantasy van Narnia en The Golden Compass, die elk kwartier van locatie veranderden. The Spiderwick Chronicles weet dat avontuur ook dichtbij huis gevonden kan worden, en verveelt toch niet.

In 26 zalen (originele versie) plus 79 zalen (Nederlandse versie)

The Spiderwick Chronicles