Voor wie geen kaartje voor The Matrix Reloaded heeft bemachtigd is de komische kung fu-voetbalfilm Shaolin Soccer een redelijk alternatief.

In deze kaskraker uit Hongkong blijken voetbal en kung fu uitstekend samen te gaan. En dan hebben we het niet alleen over Vinnie Jones-achtige doodschoppen die met donkerrode kaarten bestraft dienen te worden, maar sierlijke boogballen en onwaarschijnlijke omhalen. Hoezo, Bend it Like Beckham? Kick it like Bruce Lee, zal je bedoelen! @@@

Kung-fu-voetbal

Ooit was Golden Leg een sterspeler, maar een gemiste penalty en de daarop volgende afstraffing van zijn teamgenoten maakten een einde aan zijn carrière. Twintig jaar later is hij materiaal-man, terwijl zijn vroegere teamgenoot tonnen verdient als coach van het Evil Team.Golden Leg's kansen keren als hij een shaolin-monnik met een fabelachtige traptechniek ontmoet en aldus op het idee komt een team van shaolin-monniken samen te stellen. Kung-fu-voetbal dus!

Guus Hiddink

Shaolin Soccer is een geestoge mix van platte grappen, acrobatiek en idiote computereffecten, die spelers in staat stellen tot onmogelijke boogballen. Twee jaar na het Oosterse succes verschijnt deze volkomen over the top gaande voetbalkomedie eindelijk hier in de bioscoop. Natuurlijk was het toepasselijker geweest als Shaolin Soccer al tijdens het vorige WK draaide, toen 'onze' Guus Hiddink met 'zijn' Aziaten het ook onwaarschijnlijk ver schopte. Maar in een zomer zonder WK is Shaolin Soccer zeker een exotische traktatie.

Het Parool: "geweldig kung-futbol uit Hongkong"
De Volkskrant: "voetbalkomedie vol feestelijke onzin (..) de chaos van effecten, sport en slapstick houdt niet op te verbazen"
In 12 zalen