Frans tienerdrama dat zich afspeelt rond het zwembad waar drie meisjes een steeds ongezondere fascinatie voor elkaar tentoonspreiden.

De Fransen hebben het patent op relatiedrama’s. Het halve oeuvre van pakweg Eric Rohmer hangt aan elkaar van prettige praatfilms waarin oeverloos over relaties wordt gekletst. En daar beginnen de Fransen al vroeg mee, want ook Franse tieners lusten er al pap van. Niet alleen van relaties maar vooral van het praten daarover.

Meisjes van 15

Zo ook in Naissance des Pieuvres, waarin drie meisjes van vijftien om elkaar heen draaien. Grofweg een dikke, een dunne, en een mooie. De dikke heet Anne en behalve zwaarlijvig is ze ook nog eens erg druk. Een groot contrast met haar vriendin, de stille en magere Marie. Die raakt echter steeds meer gefascineerd door de mooie Floriane.

Synchroonzwemmen

Floriane is de ster van het waterballet, want Naissance des Pieuvres speelt zich af in de wereld van het synchroonzwemmen. Een origineel uitgangspunt, dat vooral in de eerste helft van de film aanleiding geeft tot veel scènes in zwembaden en kleedkamers. Genoeg aanleiding voor steelse en jaloerse blikken.

Ongezonde obsessie

Floriane wordt door haar teamgenoten voor slet versleten omdat ze mooi is en alle mannen op haar vallen. Ook Marie’s fascinatie voor Floriane gaat verder dan het synchroonzwemmen, waar ze Floriane aanvankelijk over aanspreekt. Zonder al te veel te weg te geven kan wel worden verteld dat de relaties tussen de drie meisjes af en toe de vorm van een ongezonde obsessie aannemen.

Ouders uit beeld

Opvallend in het verhaal is dat ouders niet in beeld verschijnen. Of ze daadwerkelijk uit beeld zijn verdwenen of het de druk met zichzelf hebben laat de film in het midden, want het gaat om de meisjes. En die hebben het zeker te druk met zichzelf, maar goed: daar zijn het ook pubers voor.

Doorkijkje

Naissance des Pieuvres biedt een openhartig doorkijkje in een gesloten wereld. Het gaat er niet zo grof aan toe als in à Ma Soeur, waarin een dik meisje toekeek terwijl haar mooie zusje met een jongen naar bed ging. Maar de film is ook weer niet zo poëtisch als de titel (de geboorte van de inktvissen) en het sierlijke synchroonzwemmen doen vermoeden. Terecht: de realiteit van meisjes van vijftien is vaak ook verre van poëtisch.

In 8 zalen