Sterk drama waarin de Egyptische man van Reese Witherspoon van terrorisme wordt verdacht en spoorloos verdwijnt.

Hollywood kan niet worden verweten dat het de ogen sluit voor de situatie in Irak en de War on Terror, ook al laat het publiek het afweten. Na onder meer Lions For Lambs, A Mighty Heart en In the Valley of Elah zet nu Rendition vraagtekens bij de methodes die Amerika hanteert in de oorlog tegen terrorisme.

Telefoontje

Rendition begint bedrieglijk onschuldig. De hoogzwangere Isabella (Reese Witherspoon) krijgt een telefoontje van haar Egyptische echtgenoot Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), die op zakenreis is in Zuid-Afrika. Of zij hem net had gebeld, toen hij te laat opnam. Dat is niet het geval, maar hij geeft nog maar even door hoe laat zij hem in Chicago kan verwachten.

Sporen uitwissen

Anwar zal Chicago echter niet bereiken: bij een tussenlanding in Washington wordt hij opgewacht door Amerikaanse veiligheidsagenten die hem met een smoes afvoeren. Ze wissen meteen zijn passagiersgegevens zodat Anwar officieel spoorloos is. Ze verdenken hem van betrokkenheid bij een recente aanslag in een niet nader genoemd Noordafrikaans land. Want Anwar is kort daarvoor gebeld door een terrorist.

Spijkerharde superieur

Bovendien heeft hij als chemisch ingenieur kennis van explosieven. Dat die kennis eerder door de Amerikaanse overheid was ingezet bij het opsporen van explosieven wordt voor het gemak even genegeerd. De CIA-agent (J.K. Simmons, uit Juno) die Anwar ondervraagt denkt dat hij onschuldig is, maar zijn spijkerharde superieur (Meryl Streep) besluit de verdachte verder te laten verhoren op een geheime locatie, in Noord-Afrika.

Ordinaire marteling

In een parallelverhaal zien we hoe CIA-analyst Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) bij de bewuste aanslag zijn directe CIA-collega kwijtraakt. Freeman, die tot dan toe vooral bureauwerk heeft gedaan, moet vervolgens toezicht houden bij de ondervraging van Anwar door de plaatselijke autoriteiten. Dat is in feite een ordinaire marteling waarbij geen middel wordt geschuwd.

Gewetensnood

Freeman raakt in gewetensnood – heiligt het doel de middelen of vertelt iemand die wordt gemarteld wat je maar wilt horen? Zijn superieur (Streep) stelt dat de VS niet martelt; dit is een ‘ondervragingsprocedure’ die al veel levens heeft gered. Intussen zoekt de zwangere Isabel in Washington contact met een vroegere vriend, Alan Smith (Peter Sarsgaard), die is opgeklommen tot naaste medewerker van een senator. Kan hij meer te weten komen over de verblijfplaats van haar man?

Dilemma’s

Met een zwangere Oscarwinnares die haar ontvoerde man zoekt doet Rendition aan A Mighty Heart denken. Maar thematisch heeft de film meer weg van Lions for Lambs (ook met Meryl Streep), waarin de dilemma’s over de Amerikaanse methodes in de War on Terror centraal stonden. Rendition stelt harde vragen en is met zijn inventief door elkaar heen gesneden verhaallijnen boeiender dan Lions for Lambs.

In 29 zalen

Rendition