PARIJS - De jaarlijkse uitreiking van de belangrijkste Franse filmprijzen, de Césars, is vrijdag uitgelopen op het eren van eerder bekroonde werken. Het veelvuldig geroemde Stasi-drama Das Leben der Anderen kreeg de César voor beste buitenlandse productie van het jaar.

Marion Cotillard kreeg net als twee weken geleden in Londen, de prijs voor beste actrice voor haar rol als Edith Piaf in La Vie en Rose.

Cotillard kreeg naast de César en de BAFTA - de hoogste Britse filmprijs - ook al een Golden Globe voor haar uitmuntende spel in La Vie en Rose. In haar dankwoord op vrijdag stond ze uitgebreid stil bij de mensen die het mogelijk hadden gemaakt.

"Jij veranderde mijn leven, jij veranderde mijn leven als actrice, jij veranderde continu mijn leven", schetste ze haar relatie met regisseur Olivier Dahan. Warme woorden had ze ook over voor Ginou Richer, een vriend van de chanteuse Piaf die Cotillard inzichten gaf in het leven van de zangeres.

Hoofdrolspeler

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck die Das Leben der Anderen maakte, nam vrijdag zelf het beeldje in opvangst. Hij memoreerde in zijn dankwoord hoofdrolspeler Ulrich Mühe, die in juli overleed.

Ook dankte Von Donnersmarck de invloed die de Franse cinema op zijn visie op film heeft gehad. "Ik heb film leren kijken door de ogen van Truffaut", prees hij.

Prijzen

Het was niet de eerste prijs die de Duitse film over de afluisterpraktijken van de Stasi in Oost-Duitsland in de wacht sleept.

Eerder won de productie al tientallen prijzen, waaronder zeven German Film Awards, een Oscar en de publieksprijs op het Filmfestival Rotterdam.

Beste film

De César voor beste film ging naar La Grain et le Mulet, de maker Abdellatif Kechiche kreeg de prijs voor beste regisseur. Mathieu Amalric kreeg voor zijn rol in The Diving Bell and the Butterfly de onderscheiding voor beste acteur.