Een week voordat The Matrix Reloaded moet bewijzen of de huizenhoog gespannen verwachtingen inderdaad kunnen worden ingelost probeert Equilibrium al wat gas weg te nemen. Een slimme distributeur probeert door ongeduld verblinde Matrix-fans te trekken met een misleidende poster die wel érg veel op de eerste Matrix-poster lijkt. @@

Video: Trailer Equilibrium

Het verhaal zelf is weer eerder een mix van Metropolis en 1984. In de sombere toekomstvisie van Equilibrium heeft WO 3 al plaatsgevonden, met rampzalige gevolgen. Drastische maatregelen zijn nodig, besluiten de overlevenden. Om jaloezie en andere wraakgevoelens uit te bannen wordt de mensheid emotieloos gehouden met een sterk soort prozac, prozium. Maar onder een fascistoïde dictatuur leidt het tot het uitbannen van elk gevoel én de kunstwerken die dergelijke gevoelens kunnen opwekken: schilderijen, boeken, muziek.

Gevoelsovertreder

Daarom maken in de wereld van Equilibrium de boekverbranders de dienst uit, en John Preston (Christian Bale) is daar één van. De voormalige American Psycho is hier met zijn strakke kop meer op zijn plaats dan in een andere recente sombere toekomstvisie, Reign of Fire. Hij krijgt echter last van zijn geweten als hij een keer zijn dosis prozium verzuimt te nemen. En het wordt nog erger als hij verliefd wordt op een vrouwelijke 'gevoelsovertreder' die hij heeft gearresteerd.

Make up

Deze fraaie dame wordt gespeeld door Emily Watson, die in deze film juist weer niets te zoeken heeft. Haar rol wordt er niet aannemelijker op als ze na dagen cel nog steeds piekfijn blijkt uit te zien, compleet met make up (dat mag kennelijk weer wel in deze inconsequente toekomstvisie).Er zit redelijk stuntwerk in de film, er wordt Matrix-achtig in gevochten, maar alles in Equilibrium lijkt te verwijzen naar andere en vooral betere films. Kortom, mij liet het koud, alsof ik zelf een visuele dosis prozium tot me had genomen. Of zou dat juist de ironische bijbedoeling van Equilibrium zijn?

Het Parool: "wie een film over fascisme een puppie uit de hoge hoed tovert valt niet serieus te nemen"
De Volkskrant: "vakkundige opbouw"
In 15 zalen