Horrorfilm waarin een groep mensen in een supermarkt belaagd wordt door een mistvlaag waarin zich monsters bevinden. Scherpe satire.

In 1980 leverde John Carpenter met The Fog (1980) een sterke horrorfilm af die door liefhebbers van het genre als klassiek wordt beschouwd. Dat kan in elk geval niet worden gezegd van de slappe remake uit 2005, die hier de bioscoop niet eens haalde. The Mist, naar het verhaal van Stephen King bevat dezelfde mistige elementen.

Noodrantsoenen

Ook The Mist speelt zich af in een afgelegen, typisch Amerikaans stadje, waar de op het oog brave burgerbevolking wordt verrast door bizar weer. Stormachtig noodweer noopt de burgers inkopen te doen voor reparaties en noodrantsoenen. Maar de supermarkt wordt plotseling ingesloten door een enorme mistflard waar geen doorkomen aan is.

De aard van het kwaad

Want niet alleen is de mist dik als soep, er lijkt ook iets schadelijks in te huizen. Terroristen? Buitenaardse wezens? Dieren die door genetische manipulatie in monsters zijn veranderd? The Mist laat de aard van het kwaad prettig lang in het midden. Intussen slaat de nerveuze sfeer in de supermarkt langzaam om in regelrechte paniek.

Onheilsprofeet

Een van de klanten die in die supermarkt zitten opgesloten is tekenaar David (Thomas Jane) en zijn zoontje. Ook hij ging inkopen doen, maar ziet zich nu genoodzaakt de held uit te hangen. Het kwaad komt echter niet alleen van buiten: in de winkel ontpopt een religieuze klant (Marcia Gay Harden) zich als een fanatieke onheilsprofeet, die de gemoederen nog verder ophitst.

Paranoia

The Mist is behalve een vakkundige horrorfilm ook een sociale satire. Zoals Dawn of the Dead een commentaar was op het consumentisme, zo is The Mist een kritiek op de paranoïde stand van zaken in de VS. Nog voor de aard van het kwaad bekend is heeft iedereen zijn mening en remedie al klaar, en is voor gezond verstand geen ruimte meer.

Mokerslag

The Mist slaagt op beide punten prima in zijn opzet. De film is bij vlagen doodeng en sterke schrikmomenten ontbreken evenmin. Daarnaast is het geruzie in de supermarkt een mooie afspiegeling van de paranoïde staat waarin de VS verkeert. De vele discussies zorgen er weliswaar ook voor dat de spanning af en toe inzakt, maar het eind komt als een mokerslag aan.

In 40 zalen