AMSTERDAM - De Engelse acteur Jamie Campbell Bower speelt een hoofdrol in de Nederlandse film Oorlogswinter. Dat meldde een woordvoerster van producenten Isabella Films en Fu Works dinsdag.

Campbell (1988) werkte eerder met Johnny Depp in Sweeney Todd, die vanaf 7 februari in de bioscoop draait.

Soldaat

Campbell Bower speelt ook een rol in de film RocknRolla van Madonna's echtgenoot Guy Ritchie. Hij is in Oorlogswinter te zien als een gewonde Engelse soldaat van de Britse luchtmacht, die zich in de bossen schuilhoudt.

Martijn Lakemeier (1993) vertolkt de hoofdrol in de film. Hij werd uit honderden jonge talenten gekozen om de 14-jarige Michiel te spelen.

Verder zijn er rollen voor de in Amerika woonachtige Nederlander Yorick van Wageningen, Melody Klaver (Afblijven), Anneke Blok (Alles Is Liefde), Raymond Thiry (Langer Licht), Tygo Gernandt (Van God Los), Dan van Husen (Enemy At The Gates) en theaterregisseur Gerard Jan Rijnders.

Boek

Oorlogswinter van Martin Koolhoven is gebaseerd op de met een Gouden Griffel bekroonde bestseller van Jan Terlouw. Het verhaal speelt zich af tijdens de ijskoude winter van 1944/1945.

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en de 14-jarige Michiel kan niet wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Als hij een opdracht krijgt, komt de oorlogsgevaren erg dichtbij.

Litouwen

De opnames beginnen 11 februari in Litouwen en gaan later verder in Nederland. Oorlogswinter moet vanaf december in de bioscopen draaien.