AMSTERDAM - Het Filmmuseum in Amsterdam blijkt, volgens eigen zeggen, de enige nog resterende kopieën te bezitten van The Man Beneath (1919), His Birthright (1918) en The Courageous Coward (1919).

Alle drie de films hebben de Japanner Sessue Hayakawa in de hoofdrol, die in de hele wereld bekend werd door zijn optreden als kolonel Saito in The Bridge on the River Kwai (1957) van David Lean.

"Minder bekend is dat hij in de jaren '10 van de vorige eeuw de eerste niet-blanke Hollywoodster en -producent was. Vrijwel al zijn films uit die tijd zijn verloren gegaan", aldus een woordvoerder van het Filmmuseum dinsdag.

Succesvol

De Japanner speelde later naast sterren als Audrey Hepburn (Green Mansions, 1959) en Humphrey Bogart (Tokyo Joe, 1949). "Dat dezelfde Hayakawa al een buitengewoon succesvolle carrière in het vroege Hollywood achter de rug had, was men toen vergeten.

Hayakawa was in de jaren '10 van de vorige eeuw een superster, de eerste niet-blanke die het Amerikaanse witte doek veroverde en zijn vrouwelijke publiek in katzwijm liet vallen vanwege zijn good looks en intense blik", vertelt het museum.

Hoewel de gevonden films incompleet zijn, is besloten ze te conserveren (over te zetten op een nieuwe drager) en van samenvattende tussentitels te voorzien.