Nog vóór het succes van Spider-man maakteX-Men drie jaar terug al duidelijk dat er een markt was voor stripheldenfilms. X-Men werd een wereldwijd succes, en dat terwijl in krap anderhalf uur een groot aantal superhelden introduceerde. Dat was riskant, want waar de wondere wereld der mutanten voor de strip-nerds gesneden koek mag zijn, was dit voor de gemiddelde bioscoopbezoeker een geheel nieuw universum. @@@

In X-Men 2 had Singer het zich makkelijk kunnen maken, maar hij wil nog meer personages introduceren. De mutanten die we kennen bieden met hun onderlinge relaties genoeg stof voor een superheldensoap. Tiener Rogue (Anna Paquin) heeft haar gave wat beter onder controle, maar kan nog altijd geen jongen aanraken. Wolverine (Hugh Jackman) is nog altijd lichtgeraakt, terwijl weervrouw Storm (Halle Berry) en de telekinetisch begaafde Jean Grey (Famke Janssen) een nieuw en beter kapsel hebben gekregen.

Van Sabretooth en Toad zijn we bevrijd, maar de saaie Cyclops (James Marsden) staat nog altijd een romance tussen Jean Grey en Wolverine in de weg. Voorts loopt Hollands andere trots, Rebecca Romijn-Stamos, als Mystique wederom bloot en blauwgeverfd rond. Haar baas Magneto (Ian McKellen) zit nog immer in zijn kunststof cel gevangen en zijn rivaal Professor X (Patrick Stewart) hoopt nog altijd dat er wereldvrede mogelijk is tussen mensen en mutanten.

Nightcrawler

Dat wordt echter lastig als een mutant genaamd Nightcrawler (Alan Cumming) een bijna-geslaagde aanslag op de Amerikaanse president doet. Als tegenzet opent de onbetrouwbare William Stryker (Brian Cox) de jacht op mutanten, te beginnen met de school waar Xavier zijn jonge mutanten leert hun gaven te beheersen.Deze geweldadige gebeurtenissen zetten de toch al broze relaties tussen mens en mutant zo onder druk dat gezworen vijanden Magneto en Professor X de mutanten-handen ineen slaan.

Maar tegenover zich vinden ze -behalve de mensheid- weer nieuwe mutanten-vijanden, zoals Strykers hulpje Lady Deathstrike (Kelly Hu), die met haar messenhanden het zusje van Wolverine zou kunnen zijn. Dit alles culmineert in veel spektakel, achtervolgingen, narrow escapes en nog meer special effects.

Lord of the Rings

Met zijn vele personages met diverse gaven heeft X-Men meer weg van een moderne variant op Lord of the Rings dan van Spider-man, waarin het verhaal zich op één held en één tegenstander kon concentreren.X-Men 2 lijdt daarmee onder hetzelfde euvel als de eerste X-Men: teveel personages in teveel verschillende lijntjes. Zeker naar het eind toe waaieren die losse verhalen uit, een probleem waar LOTR ook niet altijd onderuit komt.

Maar daarin worden de afstanden te paard of te voet afgelegd, terwijl het in X-Men 2 opvalt dat Storm en Jean Grey wel erg lang onderweg zijn in hun X-jet. Hoe hard kan dat vliegtuig eigenlijk? En waar de hobbits nog een duidelijk doel hebben -die ring opbergen- wordt de dreiging van mens vs mutant in X-Men 2 nooit echt concreet.

Luctor et emergo!

Voor de X-Men-fans is dit alles uiteraard geen bezwaar. Die zullen het alleen maar toejuichen dat Singer meer tijd uittrekt voor X-kids Pyro (Aaron Stanford) en Iceman (Shawn Ashmore). Tevens duikt Colossos even op en zijn daar de eerdergenoemde nieuwe mutanten Nightcrawler en Lady Deathstrike. Alan Cumming maakt van Nightcrawler met zijn Duitse accent ("I vas in zis circus in Munich") een zeer vermakelijke circusact. Kelly Hu krijgt daarentegen voor een martial arts-expert teleurstellend weinig te doen, afgezien van het slotgevecht.

Wel aardig voor het Hollandse publiek is dat de rollen van Janssen en Romijn zijn uitgebreid. Zo mag Romijn ook een keer zonder make up rondwandelen en laat Janssen tot slot een Hollands staaltje stormvloedkering zien dat schreeuwt om een vervolg: luctor et emergo!