Reconstructie van de Baarnse moordzaak uit 1961. Sfeervol in beeld gebracht, maar de achtergrond blijft onduidelijk.

In 1961 werd de brave Nederlandse burgerij opgeschrikt door een moordzaak die nu ook nog de voorpagina's zou halen.

Drie tieners, waarvan twee rijkeluiszoontjes, hadden in koele bloede een vriendje vermoord, een kruimeldief die ze eerder weken lang op zolder verborgen hadden gehouden. Wat zat er achter deze gruwelijke daad?

Villa

Bloedbroeders trekt de tijd uit om een sfeervol beeld te schetsen van begin jaren zestig, toen de klassentegenstellingen nog overduidelijk waren.

Zo steekt het arbeidershuisje van Simon (Erik van Heijningen) maar schraal af bij de kapitale villa van de broers Arnout en Victor van Riebeeck (Matthijs van Sande Bakhuyzen en Derk Stenvers).

Winkeldiefstal

Simon ziet op tegen de rijkeluiszoons, die er op school met de pet naar gooien terwijl hij braaf zijn huiswerk maakt. Simon ziet echter met een winkeldiefstal kans bij de jongens in de smaak te vallen. Hij wordt opgenomen in de selecte vriendenkring die verder bestaat uit Ronnie (Sander van Amsterdam), een echte jeugdcrimineel.

Met zijn vieren halen de jongens in de zwoele zomer van 1961 kattenkwaad uit dat niet meer behelst dan biertjes stelen of een brommer jatten.

Angst

Maar wanneer de politie bij Ronnie's huis langs komt vanwege die brommerdiefstal slaat de paniek toe. Ronnie vlucht naar de broers van Riebeeck, die de kruimeldief op hun ruime zolder verbergen, uit angst mede op te moeten draaien voor de diefstal.

Het lijkt een prima tijdelijke oplossing, schuilen tot de bui overwaait. Maar de situatie mondt al snel uit in een patstelling wanneer Ronnie niet wil vertrekken en de andere drie jongens gaat chanteren. Simon heeft intussen meer oog voor zijn nieuwe, rijkeluislevensstijl en het bijbehorende meisje dat binnen zijn handbereik lijkt te komen.

Nozem

Aangezien Bloedbroeders is gebaseerd op een waargebeurde moordzaak kunnen de gebeurtenissen moeilijk als onwaarschijnlijk worden afgedaan. Maar de film weet niet aannemelijk te maken hoe twee rijkeluiszoontjes die overal lak aan hadden zich lieten inpakken door een kleine nozem en daarbij zo ver gingen dat ze hem uit de weg ruimden.

Wat wel veel beter overkomt is de sfeer van begin jaren zestig, toen een single nog een kostbaar kleinood was en een meisje van goede komaf onbereikbaar voor en arbeiderszoon als Simon.

Het acteerwerk van alle jonge acteurs is ook dik in orde, maar het script helpt hen helaas niet om te verklaren hoe ze tot hun wanhoopsdaad kwamen.

In 4 zalen