Vervolg op de vermakelijke avonturenfilm van twee jaar terug, met Nicolas Cage als avonturier en opnieuw meer vaart dan logica.

Toen drie jaar terug National Treasure uitkwam was deze avonturenfilm The Da Vinci Code te snel af. Terwijl de verfilming van die bestseller steeds meer een prestigeproject werd, kwamen de makers van National Treasure met een snel gemaakt maar vermakelijk niemendalletje, met Nicolas Cage als charmante avonturier Benjamin Gates.

Logica

Net als The Da Vinci Code had National Treasure vaart hoger in het vaandel staan dan logica. Pijlsnel werd van de ene naar de andere locatie gereisd, meer dan eens slechts op grond van een vage inval van Ben Gates. En ook inbraken in streng bewaakte regeringsgebouwen of monumenten kostten onwaarschijnlijk weinig moeite.

Het leverde in elk geval amusante onzin op, en Nationale Treasure: Book of Secrets biedt meer van hetzelfde vermaak.

Moord

Gates wordt dit keer geconfronteerd met een document dat suggereert dat een van zijn voorvaderen betrokken zou zijn geweest bij de moord op Lincoln. Die smet op de naam Gates slikt de archeoloog natuurlijk niet zonder tegenonderzoek.

Dat tegenonderzoek behelst onder meer een inbraak in Buckingham Palace én in het Witte Huis, plus de tijdelijke ontvoering van de Amerikaanse president. Een wel erg riskante en vergezochte manier om de familienaam te zuiveren, maar binnen het universum van National Treasure is alles mogelijk. Dankzij Cage, die met zijn weerbarstige charme alle onmogelijke plannen als haalbare optie weet te brengen.

The Queen

Hij krijgt ook dit keer hulp van de fraaie Abigail (Diane Kruger) en de nerdy Riley (Justin Bartha), plus pa Gates (Jon Voight). Een aanwinst is Helen Mirren (Oscarwinnares voor The Queen) in de rol van Gates' moeder.

Het waren opnames voor deze film die Mirrens afspraak met koningin Elisabeth II dwarsboomden. De echte queen was toen not amused, en dat zal ze nog minder zijn na de simpele inbraak in Buckingham Palace in NT2.

Wendingen

Voor een film die de vaart er flink inhoudt is Book of Secrets aan de lange kant. En dan zijn er nog behoorlijk wat scènes uitgehaald: sommige ontsnappingen ontbreken domweg.

In elke andere actiefilm zou dat een groot bezwaar zijn, maar in National Treasure staat de geloofwaardigheid al op zo'n laag pitje dat het nauwelijks uitmaakt.

In 115 zalen