Aangrijpend drama over Afghanistan nu en dertig jaar geleden. Naar de bestseller van Khaled Hosseini.

Het is met de berichtgeving van de laatste tien jaar over Afghanistan nauwelijks voor te stellen, maar ooit was het land een oase van vrijheid. In de jaren zeventig was het zelfs een gewilde hippiebestemming; deels vanwege het overvloedige aanbod van hasj en andere drugs, maar ook omdat andersdenkenden ongemoeid werden gelaten in kosmopolitisch Kaboel.

George Baker

In deze periode speelt de helft van The Kite Runner, naar het boek De Vliegeraar van Khaled Hosseini, waarvan alleen al in Nederland een miljoen exemplaren werden verkocht.

Hoofdpersoon Amir groeit eind jaren zeventig op in een in alle opzichten rijke omgeving. Zijn vader, een weduwnaar, is een geslaagd zakenman en Kabul biedt alle soorten vermaak: George Baker op de radio en Charles Bronson in de bioscoop.

Amir & Hassan

Amir bezoekt de bioscoop en vliegert met zijn vriendje Hassan, tevens jongste bediende in zijn huis. Dat Hassan uit een andere bevolkingsgroep komt beseft Amir pas wanneer een groepje hangjongeren hen pest.

Die pesterijen monden uiteindelijk uit in een verkrachting- een scène die de film ten onrechte een nare reputatie heeft gegeven.

Vluchten

De geschokte Amir laat zijn vriendje vallen, een daad van lafheid die voortkomt uit kinderlijke naïviteit. Tijd om het later goed te maken is er niet, aangezien de Russen Afghanistan binnenvallen en Amir met zijn vader moet vluchten. Hun reis eindigt in Californië, waar Amir het zal schoppen tot schrijver, zoals we aan het begin van de film al zagen.

Maar wanneer hij in de openingsscène zijn eerste boek in handen heeft krijgt hij ook een raadselachtig telefoontje uit Pakistan, van een oude bekende die hem vertelt dat er nog steeds een manier is om het goed te maken met Hassan.

Dat gesprek kondigt de reis aan die Amir in de tweede helft van de film zal maken, naar het huidige Afghanistan.

Stenigen

The Kite Runner toont hoe Afghanistan in dertig jaar veranderde. De Taliban verbood zelfs vliegeren en liet overspelige vrouwen stenigen in de rust van voetbalwedstrijden.

Dat de beide jongens hun onschuld verliezen voor de Russen binnenvallen is al een teken van de ellende die zal volgen. Het levert een sterk drama op waarbij vooral het jaren zeventig gedeelte tot de verbeelding spreekt.

In 65 zalen